Now Reading
O de la Orgasm: De ce au femeile fantezii de viol?

O de la Orgasm: De ce au femeile fantezii de viol?

Revista Psychologies

Fanteziile feminine sunt numeroase, și care mai de care mai surprinzătoare. Există chiar femei care au fantezii legate de viol. Vrem să știm ce înseamnă, dar și care sunt limitele acestor fantezii.

Citește și:

O de la Orgasm. Orgasmul face bine la ten și la imunitate. Iată de ce.

O de la Orgasm. 7 mituri despre masturbare

Femei cu un comportament erotic îndrăzneț

Studiile recente arată că mai mult de 90% dintre femei recunosc că au avut fantezii sexuale şi, pe baza studiului, aproximativ o treime până la două treimi mărturisesc cel puţin ocazional fanteziile în care sunt forţate să facă sex.

Desigur, agresiunea sexuală este o siluire oribilă. De ce vreo femeie sănătoasă ar avea fantezii de acest gen?

Un studiu recent sugerează că fanteziile legate de un presupus viol sunt cele mai răspândite în rândul femeilor care sunt deschise şi îndrăzneţe din punct de vedere erotic.

Sunt acele femei care se simt cel mai confortabil visând cu ochii deschişi la ipostaze sexuale cu  mult peste ceea ce şi-ar dori vreodată să experimenteze.

Cercetătorii de la Notre Dame şi de la Universitatea North Texas au efectuat teste psihologice standard pentru 355 de studente, care au format o parte demografică reprezentativă a tinerelor de origine americană.

Apoi, cercetătorii au analizat fanteziile sexuale ale femeilor. În cele din urmă, femeile au fost întrebate dacă au avut vreodată fantezii precum:

Să  fie forţată să se supună sexual voinţei unui bărbat sau unei femei, împotriva voinţei sale. Să fie forţată să facă sex împotriva voinţei sale, pentru că nu era capabilă din cauza drogurilor, a alcoolului sau a stării de inconştienţă. Să fie obligată de un bărbat să îi facă sex oral. Să fie obligată să facă sex anal.

Cercetătorii nu au definit cuvintele „forţat/obligat” sau „siluit”, lăsând participantele să îşi folosească propriile reprezentări a termenilor, cuvintele „forţat/obligat” având oarecum o conotaţie mai puţin negativă decât cuvântul „siluit”.

Iar acest aspect este important când vorbim despre fantezii pentru că agresivitatea actului în sine este exclusă.

O fantezie este totuși o reprezentare mentală în care tu deții controlul, iar partenerul imaginat este cel real sau unul care produce excitația necesară.

 

Explicaţii vechi şi noi

Acest studiu a fost departe de a fi primul care încearcă să înţeleagă de ce unele femei au fantezii legate de viol.

Cu zeci de ani în urmă, psihologii au crezut că visele şi fanteziile (visatul cu ochii deschişi) erau dorinţe subconştiente, prin urmare, femeile care au avut fantezii legate de un eventual viol, au vrut, de fapt, să fie forţate să facă sex. Acest punct de vedere a fost complet spulberat.

Fanteziile nu reflectă neaparat dorinţele. Pentru cei care au relaţii de lungă durată, una dintre cele mai frecvente fantezii este sexul cu altcineva, chiar şi atunci când visătorul este fericit în relaţie şi nu are vreo reală dorinţă să sară într-un alt pat.

O mulţime de bărbaţi reproduc mitul eroului, visând să salveze vreo domnişoară aflată la ananghie, fără cea mai mică dorinţă reală de a se confrunta cu vreun incendiu dezlănţuit la etajul al 3-lea.

Dorinţa este o parte importantă a imaginaţiei, în special în gândurile și reveriile legate de îmbogăţirea peste noapte sau pierderea câtorva kilograme, însă a avea o fantezie erotică nu înseamnă în niciun caz că vrei să devină realitate.

Aşa că uitaţi de dorinţa de împlinire. Astăzi, psihologii sugerează că fanteziile femeilor legate de viol au alte trei posibile explicaţii.

 

Evitarea blamării din punct de vedere sexual

Aceasta este cea mai populară explicaţie. De cele mai multe ori, din păcate, dorinţele erotice ale femeilor pot declanşa sentimente de anxietate, vinovăţie şi ruşine.

Cum se pot bucura femeile de fantezii sexuale puternice fără să dezvolte astfel de sentimente? …Imaginează-ţi că eşti forţată.

În acest fel, femeile nu sunt responsabile pentru actul sexual şi nu trebuie să se simtă neliniştite în această privinţă. Am fost forţată. Nu a fost vina mea.

 

Dezirabilitatea sexuală

Această explicaţie reflectă deznodământul ficţiunii romantice, care este extrem de popular printre femei (şi singura categorie de ficţiune cu cea mai mare vânzare).

Să nu uităm că în romanele de dragoste, un bărbat puternic, periculos, devine atât de fermecat de protagonistă, încât trebuie să o aibă. Să fim serioși, Danielle Steel nu a ajuns bestseller degeaba.

Mai mult, în astfel de poveșt, în cele din urmă, ea îl îmblânzeşte, se căsătoresc şi au copii. Până și în celebrul „Cincizeci de umbre ale lui Grey” dezmățul sexual duce la o căsătorie.

Această imaginare a dezirabilităţii sexuale spune că femeile au fantezii brutale pentru a-şi îmbunătăţi sentimentele de seducţie şi dorinţă. „Sunt atât de hot! Înnebunesc bărbaţii.”

 

Deschiderea sexuală

Această explicaţie spune că femeile care se bucură de sex şi îşi acceptă plăcerea fără anxietate, vinovăţie sau ruşine, se simt suficient de libere să se joace cu scenarii erotice dincolo de limitele a ceea ce şi-ar dori vreodată în viaţa reală. E imaginaţie. Sunt liberă să îmi imaginez orice.

 

Ce spun femeile

Revenind la studiul menționat, privind prevalenţa fanteziilor coercitive, 62% dintre participante au recunoscut că îşi imaginaseră cel puţin unul dintre cele opt scenarii precizate.

Majoritatea (52%) au recunoscut fanteziile în care sunt forțate de un bărbat, 28% au avut fantezii că sunt obligate să facă sex oral unui bărbat, 24% fantezii că sunt forțate să facă sex când nu sunt capabile din cauza drourilor sau a alcoolului. Cam 10% recunosc astfel de fantezii cu o altă femeie.

Totodată, în acest studiu, participantele au fost libere să îşi imagineze că sunt „forţate”, și nu „violate”, probabil pentru că „violul” implică mai multe conotaţii de violenţă şi agresiune.

Prevalenţa ridicată a fanteziilor legate de un act sexual forţat – aproape două treimi dintre femei – sugerează că ele joacă un rol important în imaginaţia acestora.

Frecvenţa fanteziilor legate de un act sexual forţat a variat considerabil. Printre respondentele care au recunoscut fanteziile de a fi forţate de bărbaţi, 33% le-au avut mai puţin de o dată pe an, 26% de câteva ori pe an, 20% odată pe lună.

Iar dintre cele 71 de participante care au raportat fanteziile de a fi forţate de femei, 50 au declarat că sunt heterosexuale.

 

Ce spun aceste fantezii despre femei

În ciuda ideii generale că fanteziile coercitive se bazează pe evitarea vinei („Am fost obligată. Nu a fost vina mea”), cercetătorii au găsit această explicaţie cea mai puţin susţinută. Femeile anxioase sexual, vinovate şi reprimate au avut cele mai puţine fantezii legate de actul sexual forţat.

Datele au demonstrat că cea mai mare susţinere a fost pentru deschiderea sexuală („Sunt liberă să îmi imaginez orice.”), urmată de dezirabilitatea sexuală („Sunt atât de hot. Înnebunesc bărbaţii”).

Cele mai multe fantezii le-au avut femeile deschise din punct de vedere sexual şi cu o mai mare acceptare de sine. Ele au semnalat cel mai mare grad de excitare din fanteziile lor erotice.

Femeile care se consideră hot au avut, de asemenea, fantezii frecvente legate de sexul coercitiv.

În imaginaţie totul este permis şi nimic nu este interzis. Nu toată lumea acceptă acest lucru, dar pe măsură ce deschiderea sexuală creşte, la fel se întâmplă şi cu dorinţa de a visa la scenarii pe care nu ţi le-ai dori niciodată să le experimentezi cu adevărat.

Femeile care au fantezii asupra unui act sexual forţat, nu îşi doresc să fie agresate sexual. Ele se simt confortabil cu propria lor sexualitate şi sunt fericite să îşi însuşească fanteziile lor erotice – oriunde ar conduce acestea.

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top