Now Reading
Esecul amoros: cum sa te redescoperi dupa o despartire

Esecul amoros: cum sa te redescoperi dupa o despartire

Revista Psychologies

Dupa o despartire, etapa imediat urmatoare nu este dintre cele mai placute. Viata cu noi insine, desi pare greu de reluat, are o serie de beneficii.

 

Emotii negative

In valtoarea unei despartiri, ne lasam orbiti de emotii negative: furie, tristete, disperare, frica, revolta, putem experimenta chiar si depresia.

Tot ce am crezut, toate eforturile noastre au pierit intr-un singur moment, ca si cum nu s-ar fi intamplat niciodata. Insa realitatea este mult mai promitatoare decat alegem noi sa vedem.

Daca alegi sa fii bland cu tine, sincer, si mai ales sa accepti tot ce are loc acum si ca toate au un rost, vei descoperi ca suferinta de moment s-ar putea sa fie cel mai bun lucru care ti se intampla.

 

Confruntarea cu temerile

Printre perioadele cele mai dificile din viata noastra se numara cele in care pierdem o relatie de iubire. Atunci simtim ca nu mai avem controlul, confortul si siguranta de care avem atata nevoie, uneori chiar ca ne pierdem.

Insa, cu adevarat in procesul despartirii ne confruntam cu cele mai mari temeri si frici ale noastre, avem de fapt de-a face cu noi insine fara ascunzisuri. Din pacate insa, nu multi vad aceasta experienta ca pe un dar.

De fapt, despartirile pot juca rolul unei alarme care suna exact la momentul potrivit. De ce? Caci te ajuta sa te aliniezi cu telurile tale, cu nevoile tale reale si cu tot ceea ce iti doresti de la o relatie, implicit de la viitorul tau, aspecte pe care le-ai scapat din vedere , pierzandu-te in povestea celuilalt.

 

Propriul adevar

Este bine de avut in vedere aceasta perioada post-despartire, asa numita perioada post-contact, caci acum este momentul in care fiecare isi infrunta propriul adevar si motivele pentru care nu a gasit inca adevarata dragoste.

Aici, acum, in acest moment exista potentialul necesar pentru a descoperi cine esti intr-o relatie, de ce anume ai nevoie, care iti sunt credintele, convingerile limitatoare, care sunt aspectele vulnerabile pentru ca, ulterior, sa poti face schimbarile care te vor conduce catre cel sau cea menita tie.

Pentru a vedea acest moment ca un dar este nevoie sa gasesti puterea de a-ti privi viata din alta perspectiva decat ai facut-o pana acum, pentru a constientiza tiparele care se repeta in defavoarea ta.

Asa vei observa ca durerea de acum nu este noua, si chiar daca este activata de despartirea recenta, este o suferinta veche ce vrea sa fie ascultata.  Are un mesaj, este un strigat de ajutor si de vreme ce nu este ascultata, va continua sa revina si in relatiile viitoare.

 

Acceptarea realitatii

“Cand m-am mai simtit asa?” sau “Care este povestea pe care mi-o spun cand cineva pleaca?”, “Care a fost contributia mea la bunul mers al acestei relatii” sau “Ce nu am vrut sa vad?” sunt doar cateva dintre intrebarile necesare.

Valorile tale nu sunt date de nimeni altcineva in afara de tine. Ai rabdare cu acea parte din tine care se simte marginalizata, abandonata, neiubita, tradata si, cel mai important lucru, accept-o si iubeste-o asa cum este si adu-o inapoi in viata ta.

Nu trebuie nici macar sa rezolvi totul acum, ci doar sa accepti motivele pentru care lucrurile acestea se intampla.

 

Acceptarea de sine

Relatia pe care o ai cu tine se reflecta in relatiile cu cei din jurul tau. Daca ignori partile care iti displac, vei atrage oameni in viata ta sau vei fi inconjurata de cei care nu vor face altceva decat sa scoata in evidenta tocmai aceste aspecte ale tale.

Accepta cine esti, chiar si partile care, poate, au contribuit la cea mai recenta despartire. Numai asa vei atrage un partener care sa te accepte cu totul.

Cand vei pasi in urmatoarea relatie, pentru ca asta se va intampla orice ai crede acum, tiparul suferintei va fi spulberat de cunoasterea de sine.

O relatie de durata vine dupa ce detasarea de emotii releva o perspectiva clara asupra trecutului. Vei descoperi lucruri despre tine si despre fostele tale iubiri care te vor ajuta sa intelegi de ce viata nu a functionat potrivit dorintei tale.

 

Constientizare si perspective noi

O despartire iti ofera pretextul de a te vedea cu alti ochi. Multe persoane au dezvoltat sau mentinut obiceiuri deloc benefice in relatiile lor, pe care au putut sa le lase in urma abia cand au plecat de langa partenerul lor.

Exista o tendinta de a face compromisuri in relatiile noastre crezand ca celalalt este mai bun decat noi sau ca nu putem trai fara el sau ea. De fapt, avem nevoie de a aduce intelegere si acceptarea noastra, sa tinem seama de ce este cu adevarat important pentru noi.

Cateodata, pasul cel mai greu de facut este acceptarea faptului ca esti mai bine fara relatia respectiva si aceasta constientizare poate fi uneori cel mai important pas pe care avem nevoie sa il facem in acest proces de redescoperire a noastra.

 

De Doina Enache, Holistic Development Coach, fondator Upperself

www.upperself.ro

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top