Now Reading
5 recomandări practice pentru a afla dacă sunteți compatibili

5 recomandări practice pentru a afla dacă sunteți compatibili

5 recomandări practice pentru a afla dacă sunteți compatibili
5 recomandări practice pentru a afla dacă sunteți compatibili

 Pregătindu-ne pentru un eveniment cu tema compatibilitate, unde ne axăm pe elementele faciale în alegerea partenerului cu care am putea fi compatibili, am trecut prin mai multe statistici, dar am rămas cu una dintre ele, care m-a surprins: între 60 și 70% dintre cupluri se separă în primul an de relație, întrucât partenerii își dau seama că de fapt nu sunt compatibili. O mare parte dintre aceștia, după separare, ajung tot în relații cu persoane cu care nu sunt compatibile, întrucât nu au niște repere clare pentru definirea compatibilității. După cum bine știm, suntem atrași de oameni care manifestă comportamente și trăsături cu care suntem familiari sau opusul acestora.

 Căutarea și mai ales testarea compatibilității vine deseori la pachet cu dezamăgire, supărare, frustrare și multe alte emoții ce poate ne tulbură. Unii dintre noi căutăm compatibilitatea cu ce ne dorim sa fie cealaltă jumătate a noastră ani de zile, sau poate chiar o viață întreagă. Ne dorim sa avem alături o persoană cu care să putem împărtăși cine suntem noi într-un mod deschis și autentic, să ne simțim bine alături de ea în orice moment din zi și din noapte. Desigur că ne dorim ca și cealaltă persoană să facă la fel, așa încât să simțim fericirea in relație si satisfacția unui cuplu puternic.

Când vine vorba de relații, uneori simțim că ar fi “bine ar fi să ne naștem bătrâni”, plini de experiență și cunoaștere, ca să ajungem la ceea ce căutăm mai repede. Însă, de cele mai multe ori nu există o scurtătură sau un înlocuitor pentru a trăi experiența pe care o căutăm. Dar, înțelegând ce este compatibilitatea în esența ei și cum o putem identifica, având cel puțin un set de linii directoare, ne-am putea face viața mult mai ușoară.

Compatibilitatea are 3 etape, în funcție de momentul în care ne aflăm într-o relație, și în fiecare etapă avem anumite lucruri la care trebuie să ne uităm și să fim atenți. Prima etapă este atunci când suntem în căutarea unui partener/partenere, a doua etapă este când începem să ieșim împreună și a 3 etapă este atunci când decidem să avem o relație pe termen lung, indiferent ce nume poartă ea – parteneriat, căsnicie, angajament. Cunoașterea elementelor-cheie de fizionomie ne oferă o nouă perspectivă asupra a cine suntem noi ca indivizi și noi ca și cuplu, una lipsită de incertitudini și ezitare.

Dacă am vrea sa definim compatibilitatea cât mai în esență, am putea spune ca este o stare în care două persoane pot fi în același timp autentice și în același timp în echilibru una cu cealaltă.

Dr. John Gottman, cunoscut pentru cercetările sale în domeniul relațiilor, subliniază că, într-o relație, compatibilitatea începe cu valorile, obiectivele și abilitățile de comunicare ale partenerilor. Pentru a afla mai multe despre valorile pe care le are cineva, în timpul unei interacțiuni, poți căuta indicii în comportamentul, comunicarea și gesturile sale. Iată câteva aspecte pe care le poți observa, la cineva care are de pildă ca valori principale familia, onestitatea și loialitatea:

  1. Expresiile faciale: încearcă să observi expresiile faciale ale unei persoane atunci când vorbește despre familie sau despre situații care implică integritate și loialitate. Un zâmbet cald și sincer, privirea afectuoasă sau emoția din ochii săi pot sugera importanța pe care o acordă acestor valori.
  2. Povestirile personale: în timpul conversației, oamenii pot împărtăși povești și experiențe personale care dezvăluie mai multe despre valorile lor. Ascultă cu atenție atunci când vorbesc despre momentele sau persoanele care au avut un impact semnificativ în viața lor. De exemplu, oamenii care valorizează familia pot vorbi cu dragoste și admirație despre momentele petrecute alături de membrii familiei.
  3. Consistența în comportament: onestitatea și loialitatea pot fi reflectate în comportamentul unei persoane în relații și în viața de zi cu zi. Dacă observi că cineva este consecvent și de încredere în relații și în promisiunile sale, acesta poate fi un indiciu cu privire la valorilor sale.
  4. Ascultarea empatică: o persoană care valorizează onestitatea și loialitatea va fi, de obicei, atentă la nevoile și sentimentele celor din jur și va demonstra empatie. Dacă ai în față pe cineva care ascultă cu atenție și încearcă să înțeleagă punctul de vedere al celorlalți într-o manieră deschisă și respectuoasă, poate fi o dovadă a acestor valori.
  5. Reacția la confruntare: loialitatea se poate manifesta în mod special în momentele de conflict sau dificultate. Observă cum reacționează cineva atunci când apar neînțelegeri sau dificultăți în relații. O persoană loială va căuta, în general, soluții pentru a rezolva problemele și va rămâne alături de cei apropiați, în ciuda dificultăților.

Poate că am fi tentați să gândim că toate aceste lucruri necesită o durată mare de timp. Dar adevărul este că abilitatea de a previziona comportamentul partenerului, de a-i înțelege trecutul și de a-i accepta până și acele trăsături nedezvăluite încă cu voce tare sau prin acțiuni mai mult sau mai puțin voluntare constituie un mare avantaj al cuplurilor sau al persoanelor care sunt într-o relație sau își doresc să înceapă o relație cunoscând deja ”harta compatibilității”. 

Un studiu publicat în „Journal of Marriage and Family” a analizat 2.542 de cupluri căsătorite și a constatat că nivelul de compatibilitate în valori și obiective a fost un factor semnificativ în prevenirea divorțului. Cuplurile care erau mai compatibile din acest punct de vedere au avut o șansă mai mare de a rămâne împreună pe termen lung. Pentru cuplurile care intenționează să aibă copii sau care deja au copii, compatibilitatea în privința abordărilor educaționale și valorilor legate de creșterea copiilor poate fi deosebit de importantă. Un nivel ridicat al acesteia contribuie la un mediu familial stabil. Iată doar câteva argumente pentru care este important să investiți timp și atenție în evaluarea compatibilității înainte și pe parcursul unei relații, pentru a construi o bază solidă pentru viitorul vostru împreună.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top