Now Reading
„Mi se pare că în seara asta ești mai puțin vorbăreață.“

„Mi se pare că în seara asta ești mai puțin vorbăreață.“

victor-popescu
mi-se-pare-că-în-seara-asta-ești-mai-puțin-vorbăreață

Se vorbește mult despre flirt, îndrăgostire și semnale nonverbale. Să mergem însă puțin mai departe. Flirtul a dus la înfiriparea unei noi relații. Cum te asiguri, plecând de la limbajul corporal, că perechea ta ține cu adevărat la tine, că proaspăta relație va avea un viitor? Aceasta e întrebarea pe care le-am adresat-o lui Mark Bowden și Tracey Thomson, două somități în domeniul comunicării nonverbale. Iar ce am învățat de la ei este că nu există răspunsuri unice sau interpretări univoce: orice gest sau semnal nonverbal trebuie pus în context și, în cele din urmă, lămurit verbal.

Psychologies: Vă propun să pornim de la următorul scenariu: sunt celibatar și tocmai am ajuns la o cină organizată de niște vechi prieteni la ei acasă. Îi cunosc pe toți invitații, mai puțin pe o femeie care a venit singură. Și care e și atractivă. La început, mă fixează cu privirea, după care se uită în altă parte, ignorându-mă complet. Apoi, iar se uită direct în ochii mei câteva secunde, după care iar întoarce capul într-altă parte. Cum să interpretez asta? Încearcă oare să flirteze? E vreo capcană întinsă de prietenii mei care vor să ne facă o „lipeală”?

Mark Bowden & Tracey Thomson: Hai să ne uităm mai întâi la această femeie „nouă în peisaj”. A venit neînsoțită și se uită, în mod repetat, către tine. De obicei, privirea noastră tinde să se îndrepte către acele lucruri pe care le considerăm ca fiind de valoare. De aceea, atunci când ea se uită la tine cu atenție, tu vei avea senzația că ea este interesată de tine, deci că te prețuiește. Un lucru important care trebuie înțeles aici este următorul: această femeie îți indică, pe de o parte, că ești demn de interesul ei, dar, în același timp, ea poate că simte și nevoia să indice faptul că se consideră și pe sine ca fiind o persoană valoroasă. În acest context, faptul că ea privește și în altă parte, ar putea să însemne că dorește să-ți transmită că mai e ceva care e important în acest context, anume chiar privirea ei, interesul ei pentru tine. Și se pare că asta funcționează de vreme ce, atunci când ea se uită în altă parte, tu devii preocupat de ea, de direcția către care privește și de motivul pentru care se uită în altă parte.

Citeşte articolul integral în cadrul ediţiei de februarie 2021 a Revistei PSYCHOLOGIES.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top