Now Reading
Negociaza-ti corect marirea de salariu

Negociaza-ti corect marirea de salariu

Revista Psychologies

Cand ceri o marire de salariu sau un bonus te simti ingrijorat, rusinat sau inhibat? Negocierea conditiilor financiare la un nou job nu au fost niciodata punctul tau forte?  Iata ce pasi e bine sa urmezi ca sa iti depasesti temerile si sa primesti banii pe care ii meriti.

 

Pregatirea psihologica

Fie ca ne aflam in fata unui nou job intr-o noua companie, fie ca ne aflam intr-o faza de promovare in cadrul aceleiasi organizatii, negocierea salariului poate reprezenta un punct vulnerabil precum calcaiul lui Ahile, atat pentru noi, cat si pentru angajator.

Pentru a trece cu bine acest hop, dincolo de lista argumentelor concrete, este esential ca mai intai sa fim foarte bine pregatiti psihologic.

Din experienta de lucru cu candidatii si companiile, am observat ca este esential ca obiectivul salarial vizat de un candidat sa fie aliniat cu structura psihologica profunda a persoanei.

Planul constient al dorintelor noastre poate fi cu usurinta sabotat de planul inconstient a ceea ce putem accepta la nivelurile profunde ale psihicului.

Daca ne dorim constient o marire de salariu, dar inconstient simtim ca nu o meritam sau avem o stima de sine scazuta, inconstientul, prin rolul sau determinant asupra experientelor vietii, ne va influenta din umbra rezultatele actiunii noastre.

Astfel, fie nu vom obtine realizarea dorita sau cum se spune ”de ce ti-e frica nu scapi”, fie va fi necesar sa depunem eforturi suplimentare pentru a o sustine ulterior, un fel de ”ai grija ce iti doresti, ca s-ar putea sa primesti”.

O negociere cu o alta persoana isi are punctul de plecare in noi insine. Daca in trecut, la baza victoriilor marilor personalitati sau cuceritori de popoare si teritorii se afla astrologia, in zilele noastre la baza succesului se afla structura psihologica, profunzimea cunoasterii de sine si dezvoltarea personala a unei persoane.

Un vizionar al lumii afacerilor, Peter Drucker, obisnuia sa spuna: ”Planurile nu au nicio valoare, dar planificarea e de nepretuit”. Iata care sunt pasii recomandati pentru o negociere salariala de succes.

 

Realizeaza-ti planul de cariera pe termen mediu si lung

Defineste-ti cu claritate obiectivele profesionale pentru urmatorii 3-5 ani: Unde esti acum? Unde vrei sa ajungi?

Actualizeaza-ti analiza personala: Care sunt punctele tari si slabe ale personalitatii tale? Care sunt oportunitatile si ariile unde ai nevoie sa te dezvolti personal?

Contureaza-ti strategia profesionala: Cum anume te poate sustine noua pozitie sau noul salariu in atingerea obiectivelor tale pe termen lung?

Cunoaste-ti talentul unic, valorile si principiile personale in baza carora actionezi: Care este valoarea adaugata pe care o aduci echipei si organizatiei?

 

Verifica-ti achizitiile si competentele curente

Cuantifica-ti realizarile: Care sunt cele mai importante succese ale carierei tale, dar cele mai recente? Sustine-ti performantele in limbajul angajatorului: Cum se traduc competentele tale in beneficii concrete pentru organizatie?

Redefineste-ti balanta responsabilitati-beneficii: Care sunt responsabilitatile suplimentare, cantitative sau calitative, pe care esti gata sa le preiei? Care este urmatorul nivel de excelenta pe care esti pregatit sa il abordezi in cariera ta?

Stabileste-ti lista aspectelor negociabile si nenegociabile: Ce este nenegociabil? Ce poti negocia si in ce limite?

 

Actualizeaza-te psihologic

Dezvolta-te personal: Care sunt, pentru tine, semnificatiile psihologice profunde ale maririi de salariu? Aliniaza-te intern: In ce masura esti in acord profund cu obiectivul tau? Antreneaza-te pentru succes: Cat de confortabil esti cu procesul de negociere?

O elaborare profesionista a acestor introspectii alaturi de un specialist te poate sustine sa obtii rezultate cat mai apropriate de realitate, eliminand factorii autosabotori inconstienti.

Urmeaza apoi derularea procesului de negociere propriu-zis, respectiv etapa de validare a ceea ce suntem pregatiti, psihologic, sa primim in viata noastra.

 

Ce poti aplica practic pentru un bun demers

Ramai centrat pe propria persoana, intr-o stare interna de deschidere si receptivitate, comunica asertiv si fa-ti cunoscute dorintele cu claritate.

Dovedeste autenticitate si fii in acord cu tine insuti. Este important sa arati ca ai o imagine de sine corecta, exagerarile si deprecierile cu privire la propria persoana vor fi privite cu neincredere de interlocutor.  

Acorda atentie sincera partenerului de negociere, incearcand sa privesti lucrurile si din perspectiva celuilalt, pentru o viziune comuna.

Practica ascultarea activa a propunerilor si ofertelor, incearcand sa observi eventuale noi oportunitati care se pot naste in cadrul discutiei respective.

Evita sa intri intr-un razboi psihologic, sa santajezi prin ultimatumuri sau sa aplici tehnici si tactici de gherila. Chiar daca unele pot da rezultate, ulterior se vor dovedi a fi pe termen foarte scurt, necesitand eforturi si consum psihic suplimentar pentru a sustine orice beneficii pe care le-ai castigat in acest fel.

In final, cel mai important este sa adopti o pozitie matura, asumata si responsabila, oricare ar fi rezultatul negocierii. Pe termen lung onestitatea este cea mai buna politica.

 

de Luminita Binzaru, psiholog si consilier dezvoltare personala

Tel.: 0723.516.119

Facebook: Transformational by Luminita Binzaru, Psihoterapie & Coaching Psihologic

www.luminitabinzaru.wordpress.com

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top