Now Reading
Cum sa te comporti cu un sef care profita de munca ta

Cum sa te comporti cu un sef care profita de munca ta

Revista Psychologies

Ai un sef care isi asuma toate meritele si ignora eforturile oamenilor din echipa sa? Demisia nu e o varianta, asa ca trebuie sa lucrezi in continuare cu el. Iata cum sa te protejezi pe tine si munca ta.

 

Beneficiile ascunse

Este necesar sa vedem si sa intelegem ce mecanisme psihice au loc pe cele doua planuri: atat pe plan constient, cat si inconstient.

Pe plan constient se declanseaza niste stari afective, precum: dezamagire, iritare, resentimente, datorita faptului ca seful profita de munca ta si te simti nedreptatit.

Deoarece nu iti sunt recunoscute meritele asa cum ti-ar placea tie, realizarile nu vor corespunde asteptarilor si vor duce la frustrare.

Indiferent ce serviciu avem, vrem sa ne fie recunoscuta munca si contributia, altfel suntem privati de o satisfactie importanta.

Motivele dorintei de a avansa in cariera sunt multiple. Intre acestea, cel mai des intalnite sunt: sa imi demonstrez mie ca pot; am muncit si merit; pentru statut si bani; pentru a demonstra persoanelor semnificative din viata noastra ca am reusit.

Cautam validarea atat in interior cat si in exterior. Totusi, daca seful este cel care culege roadele, este clar ca rezultatul nu este cel sperat.

Foarte important este sa ne intrebam, totusi, de ce nu plecam sau renuntam? Pe plan inconstient ne este satisfacut scopul principal, validarea noastra, acela de a ne demonstra noua ca putem.

Pe de o parte, „laurii” pe care seful ii primeste ne satisfac, stiind ca ni se datoreaza. Egoul nostru care face legatura dintre realitatea externa si realitatea interna este hranit si stima de sine creste.

Totodata, atunci cand ramanem la un loc de munca, chiar si cu aceasta nemultumire, inseamna ca satisfactiile vin din alte surse, si acelea semnificative.

 

Identifica problema corect

Daca seful culege toate roadele, inseamna ca tu ii faci munca lui. Totusi, el are alte obiecte incluse in fisa de post fata de ale tale.

Seful nu va avea aceleasi lucruri de facut ca un angajat, nici nu beneficiaza de aceleasi instrumente de lucru. Observa ce anume te deranjeaza in realitate.

Un lider ar trebuie sa te promoveze, el aratandu-si valoarea prin prisma rezultatelor echipei. El ar trebui sa stie sa gestioneze corect relatiile interumane si armonia din echipa de lucru.

Evident, nu este normal ca doar el sa iasa in fata, ci toata echipa sa ia parte si sa beneficieze de pe urma rezultatelor. Corect este ca fiecarui membru sa i se atribuie si sa i se recunoasca contributia.

 

Constientizarea rolului

Daca jobul presupune sa facem lucrurile in asa fel incat seful sa iasa bine in fata lumii (de exemplu un asistent personal sau cineva din echipa de imagine) atunci inseamna ca trebuie sa ne adaptam perceptia.

Nu avem motive reale sa fim frustrati atunci cand ne indeplinim rolul pe care ni l-am asumat din primul moment.

 

Relatii defectuoase

Din relatia cu parintii, orice copil isi insuseste un tipar. Dobandim niste achizitii concretizate intr-o structura, care la randul ei devine un comportament, ulterior transformandu-se intr-un tip de personalitate.

De multe ori in copilarie, roadele erau culese de parinti, ca urmare a notelor bune luate la scoala. La sedinta cu parintii, acestia erau felicitati. Copiii erau buni in clasa, dar aprecierea in societate o primeau parintii.

Trebuie sa ne mentinem statutul de adult si sa nu regresam in stadiul de copil in fata sefului. Orice asemanare cu o experienta de acest gen din copilarie, o putem percepe ca fiind frustranta.

 

Solutii pentru o buna comunicare cu seful

Cu siguranta sunt situatii in care ar trebui sa comunicam anumite lucruri importante si totusi nu facem acest lucru. Identificand situatiile si ideile pe care vrem sa le transmitem, ne putem construi discutia pornind de la ele.

Practic, este necesar sa ne adresam in asa fel incat sa starnim interesul. Trebuie sa evitam atat o comunicare defensiva, cat si una ofensiva care ar bloca orice rezultat favorabil noua. Comunicarea eficienta inseamna lipsa reprosurilor si oferirea de exemple care pot facilita solutionarea problemei.

Un leader este capabil sa inteleaga scopul comunicarii si poate gasi metode de a o interpreta, care vor ajuta relatia dintre voi doi.

Astfel, ca angajat, vei putea simti ca seful este in legatura directa cu necesitatile si problemele tale. Odata ce te vei simti sustinut si valorizat, acest lucru va duce la disparitia sentimentului de nedreptate si implicit la disparitia supararii si frustrarii.

Daca nu incercam o comunicare asertiva, vom vedea doar partea negativa a relatiei cu seful, iar acesta va fi demn de dispret in convingerea noastra.

Va aparea transferul negativ si nu vom putea sa intram in contact cu toate resursele noastre pentru a putea trata problema cu eficienta. Riscam sa se nasca un conflict interior care se dezvolta in timp si care va fi mult mai greu de gestionat.

 

De Ionut Iamandi, psiholog clinician, master in psihanaliza

Facebook: Psiholog Ionut Iamandi

[email protected]

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top