Now Reading
7 metode pentru a avea mai mult succes

7 metode pentru a avea mai mult succes

Revista Psychologies

Ai planuri concrete de viitor, dar nimic nu pare sa se lege? Iata cateva strategii prin care sa obtii mai repede tot ceea ce iti doresti cu adevarat si sa ai mai mult succes.

 

Stabileste ceea ce iti doresti

Primul pas este sa stii exact ce vrei si unde vrei sa ajungi, iar de aici, apar, in lant, urmatorii pasi catre succes. Se pare ca sunt mai fericiti oamenii care isi stabilesc un anumit traseu pentru a-si atinge obiectivele, decat oamenii care lasa totul la voia intamplarii.

Tu te cunosti cel mai bine si, ascultandu-ti nevoile si dorintele, vei putea vedea ce iti doresti si de ce ai nevoie. Nu lasa gandurile negative sau pe cineva sa te descurajeze si sa te indeparteze de ceea ce vrei cu adevarat. Indrazneste sa vrei si sa iti recunosti cu sinceritate dorintele.

 

Evalueaza

Un alt pas presupune evaluarea realitatii si chiar o evaluare a ta. Mai exact, incearca sa dobandesti o intelegere mai profunda a lumii care te inconjoara (mediu, cercul social, cariera. etc.). Totodata nu neglija modul in care simti, gandesti sau te comporti.

Si aceste aspecte, aceste realitati interioare, au nevoie de o evaluare clara si obiectiva. Ca sa estimezi sansele de reusita, ca sa iei hotarari si ca sa decizi ce cale vei urma mai departe, e necesar sa cunosti ce e in interiorul si ce e in exteriorul tau.

Toate aceste lucruri te vor ajuta sa treci la urmatorul pas si iti vor da informatii suplimentare de care vei avea nevoie pe parcurs.

 

Ia decizii concrete

Va trebui sa iei decizii referitoare la modul in care iti vei atinge scopul. Cantareste-ti optiunile, avand in vedere ceea ce cunosti despre tine si despre lumea care te inconjoara.

E bine de stiut ca pentru a obtine in viata ceea ce iti doresti, iti poti schimba gandurile, sentimentele si comportamentul, dar si lumea care te inconjoara. Analizeaza toate drumurile care par sa te duca la obiectivul final si decide care este cel mai indicat in cazul tau.

 

Nu te teme de esec

Am dobandit obiceiul de a considera esecul un lucru rau. Desigur, nu e placut sa dai gres, dar se spune ca din greseli invatam, deci au si ele roulul lor.

Nu trebuie sa te rusinezi de greselile pe care le faci, ci sa ti le asumi. Sunt atatia oameni care le-au facut inaintea ta si atatia care urmeaza sa le faca.

Transforma-le in exepriente de viata, in lectii. Albert Einstein spunea ca daca nu ai facut niciodata o greseala insemana ca nu ai incercat niciodata ceva nou. Nimeni nu a facut totul corect tot timpul, toti au esuat la un moment dat.

 

Asuma-ti riscuri

Viata e mult mai amuzanta si mai interesanta cand iti asumi riscuri. Te fac sa iesi din cotidian, sa incerci lucruri noi, sa experimentezi.

Desigur, nu trebuie sa iti asumi riscuri doar de dragul  riscului, trebuie sa fii calculat si sa nu te arunci cu capul inainte fara sa te gandesti de doua ori.

Daca esti una dintre multele persoane care prefera sa stea in zona lor de confort, decat sa isi asume riscuri, nimeni nu iti cere sa faci cel mai nebunesc lucru fara sa te gandesti bine inainte.

Riscul nu e mereu sinonimul curajului, ci uneori si al nechibzuintei. Incearca sa gasesti o cale de mijloc. Tine minte, totusi, ca succesul inseamna sa nu regreti ca nu ti-ai asumat suficiente riscuri. Oportunitatile iti pot bate la usa, dar nu te vor astepta o viata intreaga ca sa te decizi.

 

Nu renunta

Succesul nu este un eveniment, ci un proces. Unele obiective pot fi atinse mai usor, altele necesita timp, energie si rabdare. Important este sa nu te descurajezi, sa mergi inainte.

Evalueaza-ti progresele, oricat de mici sau de importante sunt si lasa-ti planurile sa continue in ritmul impus de tine si de imprejurari. Rabdarea este esentiala, nu numai in drumul catre succes, ci aproape in orice situatie de viata.

Important este sa nu ignori anumite aspecte din viata, doar pentru a te concentra asupra unuia singur, pentru ca atunci vei incerca sa fortezi lucrurile, iti vei pierde rabdarea, curajul, determinarea si, daca vei vedea ca nu ajungi imediat la rezultatele dorite, vei putea chiar sa renunti.

Poate vei intalni obstacole imprevizibile, dar cu cat iti va fi mai greu sa ajungi la „destinatie”, cu atat te vei bucura mai mult de rezultate. Obtacolele poate te incetinesc, dar nu te opresc decat daca tu decizi sa pui punct.

Fii deschis la posibilitatea unor schimbari si pastreaza-ti flexibilitatea chiar si in cazul unui plan bine pus la punct si analizat din toate unghiurile.

Iar daca observi ca apare in calea ta un nou drum, pe care initial nu l-ai avut in vedere, nu te teme sa profiti de noua ocazie.

 

Nu uita sa te bucuri de intregul proces

Fiind concentrat asupra rezultatelor, e posibil sa uiti sa te bucuri de intregul proces si ajungi sa il vezi ca pe o obligatie si nimic mai mult. Dar fiecare pas pe care il faci poate fi interesant.

Bucura-te de descoperirile pe care le faci, de lucrurile pe care le inveti, de reusite, de ocazia pe care ti-ai dat-o experimentand.

Desigur, nu vei avea parte numai de lucruri placute, dar fii optimist, bucura-te de proces si vei ajunge la succesul mult visat. Si, mai ales, dupa ce termini, ia-o de la capat. Indraneste din nou sa vrei altceva.

Succesul nu se obtine peste noapte, trebuie sa muncesti pentru el, dar fii sigur ca odata obtinut, vei vedea ca a meritat efortul, iar satisfactia va fi pe masura straduintelor.

 

De Mihaela Gheorghe

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top