Now Reading
Daca barbatii ar vorbi

Daca barbatii ar vorbi

Revista Psychologies

Ne-am obisnuit sa credem ca doar femeile se aduna pentru a se confesa si sustine. Cand barbatii se strang impreuna, fie beau o bere (sau mai multe) fie baga un fotbal ori un sport in care te descarci inclusiv injurand, fie fac politica… Despre ei, despre ce-i doare cu adevarat, despre greutatile si ranile lor sufletesti nu vorbesc niciodata.

Prejudecata, mitul ca barbatul „ca sa fie barbat” trebuie sa fie tough si sa-si ascunda slabiciunile, continua sa se perpetueze si sa mentina barbatul intr-un rol minor in care nu reuseste sa-si actualizeze si afirme potentialitatile (a se citi uneori potentele). Defel surprinzator, toate culturile si civilizatiile detineau anumite confrerii sau fratii si rituri specifice de initiere ce realizau trecerea de la adolescent la tanar barbat.
Unele din ele inca se perpetueaza inconstient intr-o forma mascata, distorsionata si cel mai ades ineficace.

Acest grup de dialog si sustinere isi propune exact acest lucru: sa elibereze barbatul din prejudecatile castratoare in care este prins fara sa-si dea seama. Si astfel sa-l initieze in masculinitatea sa autentica.

Din lucrurile pe care ai putea sa le afli intr-un astfel de grup s-ar numara:

  • Desi cei mai multi dintre noi, barbatii ne imbatam cu senzatia libertatii, vietile noastre sunt prinse in pattern-uri si roluri restrictive de care nu ne dam seama.
  • Desi ne este greu sa recunoastem ca barbati, in viata noastra exista multa frica si teama de esec.
  • Deasemenea, ne este greu sa recunoastem necunoscutul si puterea pe care le manifesta femininul fata de noi.
  • Fiecare dintre noi este inca prins intr-un fel sau altul in complexul matern si totodata, undeva in noi inca tanjim dupa puterea si cunoasterea pe care am fi dorit sa le primim de la tatii nostri.
  • Din aceasta cauza nu stim sa relationam cu adevarat intre noi barbatii: ori ne ascundem unul de celalalt, ori cadem in competitie agresiva si combativitate.
  • Prin tacerea noastra fata de toate acestea ne negam o parte sufleteasca importanta si totodata ne autosabotam procesul de individuatie si realizarea de sine.

Poate ca te consideri suficient de puternic si nu vrei sa dai dovada de slabiciune participand la o astfel de intalnire. S-ar putea insa, ca acolo unde aparent e putere sa se ascunda slabiciune, la fel cum acolo unde pare a fi vorba de slabiciune ar putea sa fie de fapt putere…

Cand?
– martea intre 20-22.
Unde?
– zona biserica Armeneasca (locatia va fi comunicata celor inscrisi)
Cu cine?
Grupul va fi moderat de Mihai Albu, psiholog, sociolog, MA si Ovidiu Jumanca, psiholog
Contact: [email protected], 0723.270.407, [email protected], 0746.326909
Cat timp?
Acest grup va dura atat timp cat va exista interes si suficienti participanti.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top