Now Reading
“O NOAPTE FURTUNOASA – VICEVERSA”

“O NOAPTE FURTUNOASA – VICEVERSA”

Revista Psychologies

Teatrul Independent Odiseu reia seria reprezentatiilor cu piesa “O noapte furtunoasa – Viceversa”, un spectacol realizat cu sustinerea canalului documentar Viasat History, si invita publicul la reprezentatia ce va avea loc duminica, 10 februarie 2013, de la ora 18,00, la sala Studio Horia Bernea a Muzeului National al Taranului Roman.

Originala adaptare dupa piesa ”O noapte furtunoasa” de I.L.Caragiale, realizata de regizorul si dramaturgul Stefanis Lupu, este o premiera in teatrul romanesc: noutatea absoluta este aceea ca partiturile personajelor sunt inversate: personajele feminine devin masculine si invers.

Astfel, Rica Venturiano devine acum Rita Venturiano, un personaj aparent plin de aplomb si tupeu, punand sub semnul intrebarii conventionala suprematie masculina in relatia traditionala barbat-femeie. Si Chiriac este supus transformarii, devenind Chira, dand un nou sens transcenderii relatiilor sentimentale si o forta speciala personajului ce traieste o aventura amoroasa cu Vily – personajul Veta din piesa lui Caragiale.

Practic, toate personajele trec printr-o metamorfoza ce ofera spectatorului un nou univers social, care pastreaza intact comicul clasic al piesei, mentinand treaz interesul publicului pentru ca, prin actul modernizarii piesei lui Caragiale, acesta devine parte din derularea jocului scenic al actorilor.

Textul este sustinut de o distributie remarcabila, care include actori foarte cunoscuti si iubiti de publicul roman:

Madam Dumitra (Jupan Dumitrache) – Mihaela Coveseanu

Vily (Veta) – Cristian Martin

Zizi (Zita) – Iulian Ilinca

Chira (Chiriac) – Veronica Popescu

Rita Venturiano (Rica Venturiano) – Alexandra Timofte / Anca Olteanu

Coana Nina (Nae Ipingescu) – Claudia Croitoru

Spira (Spiridon) – Smaranda Gabudeanu / Daria Lupu

 

Piesa depaseste simpla modificare de mentalitate a personajelor caragialene, iar intriga are ca fundal elemente contemporane de viata sociala: personajele sunt in pas cu moda prezentului, atat sub aspect vestimentar si de limbaj, cat si sub aspectul tehnologiei, ele avand la indemana laptopul si telefonul mobil.

In viziunea regizorala a lui Lupu, intriga piesei clasice a lui Caragiale incita spectatorii la o actiune de redimensionare a perceperii personajelor cu toate implicatiile sociale si morale impuse de evolutia ireversibila a societatii romanesti actuale. ”O noapte furtunoasa – Viceversa” reuseste sa pastreze intacte valoarea si actualitatea textului dramatic al lui Caragiale, eternul uman asa cum a fost surprins de autor.

Biletele se pot achizitiona din reteaua MyTicket, de pe site-ul www.myticket.ro, precum si din reteaua de distributie MyTicket: magazinele Diverta selectate, Sala Palatului, magazinul Muzica si libraria Mihai Eminescu din Bucuresti.

De asemenea, biletele se pot rezerva telefonic, la numarul 0756347677, sau prin email, la [email protected]. Biletele rezervate se vor ridica de la sala de spectacol, cu 30 de minute inainte de inceperea reprezentatiei.

Pretul biletului este de 30 de lei.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top