Now Reading
4 lucruri pe care nu le spui daca esti empatic

4 lucruri pe care nu le spui daca esti empatic

Revista Psychologies

Daca esti nesigura de diferentele intre a fi empatic sau a compatimi, ia in considerare urmatoarele lucruri care sunt foarte opuse empatiei, oricat de potrivite ti s-ar parea intr-o situatie. Deseori le auzim, iar cel care le spune are impresia ca este spre binele celui aflat in suferinta. Nimic mai fals.

 

Stiu exact ce simti, am trecut si eu prin asta

Desigur ai impresia ca astfel iti manifesti solidaritatea, nu? In realitate, in primul rand intorci situatia catre tine (poate chiar te pregatesti sa oferi exemple personale) iar in al doilea rand ii minimizezi experienta personala.

Fiecare isi stie modul propriu de suferinta, cat de dificil este sa o depaseasca si cat de chinuitoare momentele in care este prezenta. Ca regula generala, daca incepi o propozitie cu „eu” sau „mie” nu arati deloc empatie.

 

Putea fi si mai rau

Crezi ca pui lucrurile in perspectiva? Din contra. Cand spui cuiva ca nu este chiar atat de rau in cel mai bun caz reusesti sa il insulti.

Tine cont ca fiecare isi stie suferintele si punctele sensibile, iar rolul tau nu este de evaluator al potentialului dureros al unei situatii.

Renunta la dorinta de a vorbi si de a da sfaturi sau solutii. In momentele in care cineva sufera, empatia inseamna sa stii sa asculti.

Nimeni nu se va simti mai bine daca ii aduci la cunostinta dramele cumplite din lume si nici ca altii, in situatii similare, au patit si mai rau.

 

Incearca sa gandesti pozitiv, poate asa trebuia sa se intample

O persoana cu adevarat empatica va lasa citatele motivationale si inspirationale. Desi esti convinsa ca este exact incurajarea de care cineva in suferinta are nevoie, te inseli.

Cu totii am citit aceleasi sfaturi, iar in anumite momente, chiar nu isi au rostul. Pentru majoritatea, procesul revenirii dintr-o suferinta este indelungat si avem nevoie de sprijin.

Sprijinul nu inseamna sa ne fie reamintit faptul ca trecem printr-o incercare din care vom iesi mai puternici, ca tot raul este spre bine si alte clisee asemanatoare.

Daca la un anumit punct o persoana decide ca asa vrea sa vada aceasta experienta, este decizia ei personala.

 

Nu crezi ca este momentul sa iesi din starea asta?

Speakerul motivational din tine crede ca este de ajutor spunand asta, dar distanta emotionala reiese din catalogarea durerii, a doliului sau a recuperarii emotionale ca avand si un termen la care expira.

In cazul in care vrei sa spui persoanei in cauza ca te-ai saturat de povestea si suferinta ei si nu iti pasa de pierderea relatiei, este calea potrivita.

Altfel, doar cel aflat in suferinta poate decide cand este momentul sa depaseasca suferinta. Empatia nu judeca.

Empatia este o calitate foarte rara care ajuta nu doar pe cel care primeste, dar si pe cel care stie sa o arate.

 

Foto: 123rf.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top