Now Reading
Cum să te simți bine în propria piele la 50 de ani

Cum să te simți bine în propria piele la 50 de ani

Indiferent de vârstă, doar tu ești responsabilă pentru starea pe care o ai. Optimistă? Încrezătoare? Îndrăzneață? Echilibrată? Nu trebuie decât să alegi! Da, și la 50 de ani poți să te simți excelent în propria piele.

Citește și:

Ce sport putem face dupa 45-50 de ani

Viata dupa varsta 50 de ani

 

Apreciază-te pentru tot ceea ce ești

După vârsta de 45 de ani, organismul nostru ne oferă anumite semnale prin intermediul cărora ne transmite mesajul “Ai mai multă grijă de tine!”.

De exemplu, scade acuitatea vizuală, oboseala apare după un efort mai mic sau poate se instalează menopauza.

Odata cu acestea şi cu apropierea vârstei de 50 de ani, poate apărea teama de îmbătrânire sau poate chiar anxietatea. Ce poţi face pentru ca, în ciuda tuturor acestor dificultăţi, să ai o imagine de sine bună şi la 50 de ani?

În primul rând, e important să acorzi atenţie realizărilor tale de până acum, fie că este vorba despre planul profesional, familial sau social.

Bucură-te din plin de ceea ce ai realizat până acum, valorizează lucrurile bune din viaţa ta, foloseşte experienţa de viaţă pe care ai câştigat-o şi fă alegeri înţelepte pe baza acestei experienţe!

 

Îndrăznește să faci schimbări

Probabil că în privința unora dintre rolurile tale ai atins deja apogeul, ajungând acolo unde ţi-ai dorit.

Şi aici am putea lua ca exemplu rolul profesional. Dacă este aşa, orientează-ţi atenţia mai mult către alte roluri: cel de prietenă, soție, mamă, bunică etc.

De asemenea, e un moment prielnic pentru a acorda atenţie pasiunilor tale. Poate îţi doreai să te înscrii la un club de dans sau poate ţi-ai dori să înveţi să pictezi.

Dă viaţă visurilor tale şi prin acest lucru vei contribui la o mai bună imagine de sine!

 

Ai grijă de psihic, dar și de fizic

Ţine seama că frumuseţea vine din interiorul tău şi acordă atenţie modului în care gândeşti! Evită să generalizezi pornind de la incidente izolate.

De exemplu, daca ai o stare mai proastă, dureri de cap sau de stomac, în loc să-ţi spui “Sunt bătrână şi bolnavă” gândeşte realist: “Azi am o zi mai puţin bună, hai să văd ce pot face să-mi treacă.”

Evită să te centrezi pe negativ şi vezi şi aspectele pozitive din viaţa ta.

Cu cât ne apropiem mai mult de vârsta de 50 de ani, cu atât mai importantă este îngrijirea personală.

Chiar dacă organismul dă semne de oboseală şi-ţi aminteşte că nu mai eşti la prima tinereţe, evită să cazi în capcana lamentărilor şi să te autovalidezi în poziţia de persoană neajutorată!

Alege vestimentaţia potrivită – care să-ţi pună în valoare atuurile şi să estompeze eventualele imperfecţiuni.

Adoptă o alimentaţie sănătoasă şi fă mişcare, practică un sport. Endorfinele astfel create vor contribui la starea ta de bine.

 

Practică recunoștința

Fii recunoscătoare pentru ceea ce ai bun în viaţa ta şi în felul acesta vei avea energie pentru alte proiecte noi!

Arată-ţi iubirea faţă de persoanele dragi şi, dacă eşti într-un cuplu, întreţine intimitatea emoţională şi continuă-ţi viaţa sexuală. Fii mereu îngrijită, chiar şi în zilele în care stai numai în casă şi fii seducătoare pentru partenerul tău!

Pentru o mai bună imagine de sine, pentru starea ta de bine, poţi folosi ritualuri simple, la îndemâna ta: manifestă bunăvoinţă faţă de cei din jur, zâmbeşte mai des şi vei vedea ce efect pozitiv are asupra ta!

Acordă-ţi zilnic câteva clipe de răsfăţ pentru sufletul tău şi fă ceva ce-ţi aduce bucurie: ascultă muzică, plimbă-te în parc sau iesi la o cafea cu o prietenă. Sunt lucruri aparent banale, dar care au efecte benefice asupra stării tale de spirit și asupra sănătăţii tale.

 

De Daniela Stanciu, psihoterapeut cognitiv-comportamental, competenţe în terapia sistemică: cuplu, copil, familie

Tel.: 0745.089.985

[email protected]

www.aventuradezvoltarii.com

 

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top