Now Reading
Drumul sigur catre performanta

Drumul sigur catre performanta

Revista Psychologies

Care este drumul catre performanta, si cum sa o obtinem fara sa pierdem din vedere adevaratul scop.

 

Un lucru este cert: in spatele fiecarei actiuni intreprinse exista un motiv. Daca sugarul plange, este posibil sa ii fie foame, si astfel va trebui hranit; daca avem senzatia ca ni s-au uscat buzele, mai mult ca sigur ne este sete;

daca ni s-a facut pielea ca de gaina, fie am fost supusi unui stimul care ne-a excitat caile neuronale, fie corpul a sesizat o schimbare a temperaturii ambientale si incearca, in mod inutil, sa ne “acopere” cu putinul par pe care omul modern il mai are. Insa ce este motivatia?

 

Motivatia

Psihologii denumesc motivatia ca fiind totalitatea mobilurilor interne ale conduitei unei persoane, fie ca sunt constientizate sau nu, innascute sau dobandite de-a lungul vietii, simple trebuinte fiziologice sau chiar idealuri, visuri.

Este o definitie totusi stiintifica si nu ne ajuta prea mult, sa ramanem in minte cu ideea ca motivatia ar trebui strans legata de un scop.

 

Motivatie vs scop

De ce este important sa facem distinctia intre ele? Pentru ca, uneori, in incercarea noastra de a ne atinge telul propus, tind sa se suprapuna, facandu-ne intreaga experienta greu de parcurs, sau cel putin obositoare.

De exemplu, un copil in clasa intai cand isi face temele are ca scop finalizarea lor, eventual si obtinerea unei note bune, insa poate avea ca mobil lauda din partea parintilor, a invatatoarei, sau chiar de ce nu, simpla placere de a invata ceva nou.

 

Drumul sigur catre performanta

Teoretic ar trebui sa delimitam in mintea noastra motivele de scopul urmarit. Se poate intampla ca din dorinta de a fi cel mai bun sa ne dorim acest lucru pentru ca vine si cu unele beneficii, cum ar fi admiratia celor din jur.

Insa, cu totii stim ca admiratia nu ofera prea multe, ci mai degraba vine cu foarte mult efort si munca, nu ca a fi ceva in neregula cu asta!

Insa ar trebui sa ne intrebam daca nu ar fi mai ok pentru noi sa plecam pe drumul performantei cu un alt motiv drept partener, si anume placerea.

Lucrurile devin mult mai simple cand raspunsul la intrebarea “ De ce faci ceea ce faci?” este “Pentru ca imi place!”.

 

De Ana Pantazescu-Ana

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top