Now Reading
Declinul căsniciei: Cum ne reapropiem de partenerul de cuplu

Declinul căsniciei: Cum ne reapropiem de partenerul de cuplu

Dacă observăm declinul căsniciei este firesc să ne dorim să îndreptăm lucrurile. Psihologul Daniela Stanciu ne spune cum ne putem reapropia de partenerul de cuplu.

Citește și:

Cuplu: Nu este totul vina celuilalt

Cum ne putem reface cuplul după o aventură

Se întâmplă uneori să ajungem în punctul în care observăm declinul căsniciei noastre, care nu mai este „ce-a fost odată” și atunci ne întrebăm cum de am ajuns în această situaţie.

Poate am investit mult mai multă energie în alte roluri – cel de mamă, profesionist sau poate chiar în cele de fiică, prietenă etc.? Poate am considerat că iubirea trece proba timpului fără ca noi să depunem efort?

Indiferent de cauzele care au generat declinul căsniciei, odată ce ne-am dat seama de acesta, e important să ne îndreptăm atenţia către ceea ce ne-ar putea aduce din nou aproape de partenerul de cuplu.

Şi pentru că iubirea presupune voinţă, răbdare şi perseverenţă, e nevoie de efortul nostru constant pentru a o (re)construi şi a o face să dăinuie peste timp.

Apropierea de partener şi revenirea pe drumul unei căsnicii împlinite presupun paşi atât în direcţia intimităţii emoţionale, cât şi în direcţia intimităţii biologice, a vieţii sexuale.

Pentru a realiza aceşti paşi, este necesară o condiţie preliminară: elimină orice tendinţă de a căuta un ţap ispăşitor pentru ceea ce s-a întâmplat. Fiecare partener are partea lui de responsabilitate într-o relaţie!

Aşadar, porneşte cu deschidere şi fără a învinovăţi, pe drumul reconstruirii unei relaţii trainice. În acelaşi timp, e important să investeşti timp şi energie, fără a te aştepta ca lucrurile să redevină minunate peste noapte.

Să ai acţiuni constante în direcţia reclădirii relaţiei de cuplu şi să laşi lucrurile să revină pe făgaşul dorit într-un ritm firesc, natural.

 

Comunică autentic cu partenerul tău

Poţi iniţia o discuţie despre situaţia prezentă din căsnicia voastră, în care să-i spui cum te simţi şi, în acelaşi timp, să-i arăţi faptul că eşti dispusă să faci tot ceea ce ţine de tine pentru îmbunătăţirea relaţiei.

La rândul tău, ascultă cu atenţie ce are de spus partenerul şi ce-şi doreşte în privinţa căsniciei voastre.

Discuţia este o oportunitate de a afla ce a „scârţâit” în relaţie şi ce ai putea să faci tu diferit pe viitor. Atunci când porţi această discuţie cu partenerul, elimină orice atitudine sau tendinţă de-a ta care ar putea bloca procesul comunicării: atitudinea că tu eşti cea care deţii adevărul, atitudinea de apărare, atitudinea de martiră, tendinţa de a-l face pe partener să se simtă ruşinat, etichetarea lui etc.

Dacă ai greşit faţă de partener, asumă-ţi responsabilitatea, exprimă-ţi regretul, dar şi angajamentul de a învăţa din acea greşeală.

Oferă-i partenerului sprijinul tău atunci când acesta are nevoie. Uneori o îmbrăţişare din toată inima şi tăcerea caldă, care transmite mesajul „Sunt aici pentru tine, sunt alături de tine când ţi-e greu!” pot face minuni.

Atunci când tu însăţi treci prin momente dificile, în loc să te închizi în tine, împărtăşeşte acest lucru cu partenerul, spune-i ce te frământă şi cere-i ajutorul dacă ai nevoie.

 

Atenția acordată celuilalt

Unele lucruri, deşi sunt aparent banale, pot contribui semnificativ la reconstruirea relaţiei voastre. Arată-i partenerului recunoştinţa ta pentru acele lucruri pe care le face bine şi care-ţi aduc bucurie: „Mulţumesc, m-ai ajutat foarte mult!” sau poate „Mă bucur foarte mult că am ieşit azi împreună în parc!”.

Fii atentă la nevoile şi dorinţele partenerului, arată-i iubirea ta folosind mai ales limbajul lui preferat de iubire: poate petrecând timp de calitate împreună, poate făcând gesturi tandre, etc.

Surprizele plăcute aduc întotdeauna bucurie şi culoare în cuplu! Cumpără bilete la filmul pe care şi-ar dori să-l vadă sau organizează o excursie la munte în care care să mergeţi împreună, dacă-ţi plac şi ţie aceste lucruri.

Reaprinde flacăra pasiunii, chiar dacă perioada de început a casniciei a trecut! Pune-ţi în valoare feminitatea şi atuurile tale.

Fii îngrijită tot timpul. Dacă atunci când ieşi în oraş eşti aranjată iar acasă nu, atunci soţul tău s-ar putea să fie dezamăgit, trist sau poate iritat, pentru că transmiţi indirect un mesaj de genul „Dacă stau acasă nu merită efortul să fiu aranjată, nu mă vede nimeni.”

Pentru a reaprinde flacăra pasiunii poţi aduce şi un strop de noutate faţă de ceea ce a fost înainte. E important însă să faci acest lucru ţinând seama de valorile şi preferinţele voastre, ale amândurora!

 

De Daniela Stanciu, psihoterapeut cognitiv-comportamental, competenţe în terapia sistemică: cuplu, copil, familie

Tel.: 0745.089 985

[email protected]

www.aventuradezvoltarii.com

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top