Now Reading
#JeSuisMuiere – Despre muieri, demnitate și alte grozăvii electorale

#JeSuisMuiere – Despre muieri, demnitate și alte grozăvii electorale

Avatar photo

De la dispreț la demnitate. Cum a reușit cuvântul „muiere” să devină vocea a milioane de femei.

Când campaniile se termină în… epitete

Într-o Românie obișnuită cu promisiuni electorale și scandaluri pasagere, turul doi al alegerilor prezidențiale din 2025 a oferit un bonus neașteptat: un discurs post-înfrângere care ar fi meritat subtitrare. Nu pentru că ar fi fost într-o altă limbă, ci pentru că a fost într-un alt registru – cel al frustrării agresive.

Femeile, „muierile”, au fost menționate nu ca parte a unui electorat informat, ci ca figurante într-un monolog de nervi. Și, de parcă nu era de ajuns, insulta a venit după un lung șir de jigniri aruncate și altor grupuri sociale. Cu alte cuvinte: dacă nu te simți jignit(ă), e probabil pentru că n-a apucat să ajungă și la tine.

Așa a apărut #JeSuisMuiere – cu un zâmbet ironic și o urnă plină

Într-un gest de solidaritate colectivă, femeile au luat insulta și au transformat-o în stindard. #JeSuisMuiere nu este doar o replică la adresa misoginiei, ci o mișcare subtilă, sarcastică și extrem de puternică. Un „mulțumim, dar nu, mulțumim” spus cu eleganță și inteligență.

De la artiste și jurnaliste, la activiste și votante de rând, femeile din România au spus, fără să țipe: Da, suntem aici. Și da, am votat. Mai multe decât voi, de fapt.

Statisticile spun totul: pe 18 mai 2025, 51,25% dintre votanți au fost femei. Iar 59,4% dintre ele au ales să nu fie reprezentate de discursuri din epoca patriarhală.

Ce înseamnă „muiere” azi? O rebranding inteligent

„Muiere” era cândva un cuvânt rostit cu milă, dispreț sau superioritate. Acum e un titlu revendicat. Cu umor. Cu înțelepciune. Cu o bravadă tăcută, care deranjează mai mult decât un protest cu pancarte.

#JeSuisMuiere e mai mult decât un hashtag. E o oglindă pusă în fața celor care cred că femeile se sperie de ridicol. Spoiler alert: nu se mai sperie. În schimb, votează, scriu, râd și, mai nou, își transformă jignirile în capital social.

De ce e bine să fii femeie într-o lume a bărbaților?

Pentru că, în 2025, femeile știu cine sunt. Și, mai ales, știu cine nu sunt. Nu sunt inferioare, nu sunt „tari la sensibilitate”, nu sunt ușor de manipulat. Sunt educate, atente și din ce în ce mai vocale.

„Je suis muiere – adică sunt femeie. Și nu-mi cer scuze pentru asta.”

A fi femeie azi înseamnă să știi că forța ta stă tocmai în faptul că nu trebuie să dovedești nimic. Că nu e nevoie să strigi pentru a fi auzită. Că poți fi furioasă cu grație. Și că, atunci când cineva îți spune „muiere”, poți zâmbi și întreba: „Așa, și?”

Ce facem cu furia?

O păstrăm. O rafinăm. O convertim în vot, în artă, în texte ca acesta. Pentru că într-o lume unde femeile sunt încă tratate ca un subcapitol, #JeSuisMuiere este, poate, cea mai frumoasă formă de revoltă: tăioasă, inteligentă și imposibil de ignorat.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top