Now Reading
Casatoria

Casatoria

Revista Psychologies

Cum se vede casatoria mai tarziu, la 38 de ani?

In primul rand, ar fi interesant sa vedem daca reusim sa definim fericirea. Fericirea in general , apoi fericirea in casatorie. Dupa 15 ani de casnicie, as zice ca cel mai important lucru in viata de cuplu este comunicarea. Iubirea…cea de la inceput, paleste odata cu trecerea timpului, iar daca mai tarziu nu ai ce pune in loc, intervine ruptura. Iubirea in cuplu nu este mereu un foc de tabara. Focul de tabara e la inceput, dar daca lemnul pentru foc este de calitate ramane jar bun.

Jar, peste care, daca se abate o simpla adiere de vant, produce din nou flacara. Un om care sa-ti fie prieten, care sa te asculte, care iti vorbeste, care te observa, cu care impartasesti ganduri si nelinisti, cu care imparti timpul… valoreaza mai mult decat un om cu cateva episoade de iubirea tumultoasa. E important sa definim ce e fericirea, ce ne dorim, de fapt. Pentru ca altfel, continuu ne dam „sansa” sa fim nefericiti. Cel mai greu e sa fii fericit, nu nefericit.

Ar fi bine sa stabilim de la inceput ce ne dorim de la parteneri, apoi sa-i acceptam asa cum sunt si cu ce ne-au cucerit la inceput. Este firesc, in timp, lucrurile sa se schimbe. Pentru ca tine de „dinamica” interioara a fiecaruia. Este periculos cand dezvoltarea interioara se desincronizeaza. Este usor sa te casatoresti, este greu sa pastrezi casatoria. Casatoria inseamna parteneriat, nu dedicatie totala unul pentru celalalt.

Casatoria inseamna compromis. Mult. De la inceputul ei si apoi continuu. Casatoria este cel mai mare compromis pe care l-am facut cu viata si cu sine. Si, din pacate, iubirea e numai una singura. Iar atunci cand aflam acest simplu adevar, de cele mai multe ori este prea tarziu, pentru ca atunci cand intalnim iubirea cea mare, suntem prea tinere sa o recunoastem. Sau, mai grav, ne-am zis: ” ei, ce mare lucru, iubirea e oriunde, trebuie doar s-o culeg”.

Eu cred ca secretul casatoriei este Acceptarea. Iar fericirea poate fi si simpla stare de multumire, mai intai cu tine insati, apoi cu lucruri mici care ne sunt la indemana si ni se intampla. Iar lucrurile sunt simple, iubesti sau nu iubesti!.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top