Now Reading
Dansul sacru al chakrei sacrale

Dansul sacru al chakrei sacrale

elena-carmen-ţuca
dansul-sacru-al-chakrei-sacrale

„Energia se mișcă în valuri. Valurile în pattern-uri. Pattern-urile în ritmuri. Omul nu este nimic altceva decât energie, valuri, pattern-uri, ritm. Nimic mai mult. Nimic mai puțin. Omul este dans.” (Gabrielle Roth)

Alături de chakra gâtului – centrul comunicării și chakra inimii – centrul iubirii, chakra sacrală sau zona pântecului este unul dintre centrii energetici importanți pentru o femeie. Aceasta din urmă este numită Svadhisthana în sanscrită și se traduce prin „dulceață” sau „locul propriu”. Îmi place să-l numesc „locul dulce” și poate fi văzut ca fiind propriul templu interior.

Chakra sacrală, situată la nivelul abdomenului inferior, este vizualizată de culoarea unui apus de soare portocaliu vibrant și este centrul feminității, senzualității, emoțiilor și creativității, intimității și conexiunii. Cuvinte cheie: mișcare, flux, naștere, fertilitate, sexualitate, senzualitate, apă, fluiditate, plăcere, schimbare, creativitate, Zeiță interioară.

Darul acestui punct energetic este experimentarea vieții prin emotii și senzații.

Energia ei te îndeamnă să te abandonezi procesului vietii și să simți schimbarea și transformarea care au loc în corpul tău. Îți permite să experimentezi acest moment așa cum este, în propria lui plenitudine.

Elementul ei este apă, deci imaginea asociată cu acest punct energetic este a râurilor care curg, a oceanului și a lunii pline. Și totuși acest ocean interior trebuie să se miște și să curgă pentru că dacă energia lui este stagnantă apar blocaje și acesta nu mai funcționează corespunzător.

Principala provocare pentru a doua chakră este condiționarea societății. Trăim într-o lume în care emoțiile nu sunt apreciate și sunt văzute ca fiind o slăbiciune. Mesajul care ți se transmite este să nu „pierzi controlul”, să „te aduni” și „să te întăresti”. Și astfel, te deconectezi de corpul tău, ajungând să îți fie frică să intri în contact cu propriile trăiri.

Emoția este energie în mișcare, este un mesaj din interior și trebuie să fii receptiv la ceea ce ți se transmite. Înțelegând că emoțiile se mișcă precum apa, îți oferă un indiciu despre cum să le experimentezi. Dacă ești într-un curent puternic de apă, poți consuma o mulțime de energie înotând împotriva acestuia sau poți merge cu fluxul, având încredere în procesul vieții.

Te întrebi cum poți să creezi un spațiu sigur pentru a fi în această energie a chakrei sacrale? Cum eliberezi emoțiile? Simplu. Le simți. Le dai voie să fie, le onorezi, dansezi în ploaia lor.

Chakra sacrală aduce în prim plan și sexualitate și senzualitate, așa că întrebările la care te invită să răspunzi sunt: „Îți iubești corpul? Îți place să-ți simți corpul? Cum te raportezi la propriul corp? Care este percepția ta despre sexualitate și senzualitate?”.

Totodată, acest punct energetic este conectat și la creativitate.  Pasiunea este combustibilul energiei creative. Tot ceea ce creezi, un proiect, o poezie, un desen sau orice este văzut ca fiind artsitic, provine din energia celei de-a doua chakre. De asemenea, este locul unde își are originea fertilitatea. La urma urmei, conceperea unui copil este tot un proces creativ.

O persoană cu o Chakra Svadhisthana deschisă este pasionată, prezentă în corpul ei, senzuală, creativă și conectată la emoțiile ei.

Dansul este o modalitate minunată de a te reconecta cu locul tău dulce. În culturile tradiționale acesta este folosit ca o parte importantă a practicii lor ritualistice, precum și pentru eliberarea emoțională și spirituală pe care o oferă. El pune literalmente energia în mișcare, eliberând emoțiile și tensiunea din corp, trezind simțurile și conectându-te cu esența profundă a spiritului tau.

Karlfried Durckheim în cartea sa „Hara: Centrul vital al omului” afirmă că diferitele calități ale chakrei sacrale, precum discernământul, creativitatea, generozitatea, seninătatea, răbdarea și siguranța provin dintr-o sursă constantă, forța vieții universale. Atunci nu există separare, ci doar o conexiune profundă intimă.

Dansul oriental ajută la menținerea acestei conexiuni profunde. Acesta sărbătorește trupul ca fiind templul sufletului. Sincronizând mișcarea cu muzica, dansatorea devine portalul prin care lumina divină intră în realitatea fizică. Cu alte cuvinte, pe măsură ce femeia improvizează mișcările lăsându-se purtată de ritm, își exprimă astfel emoțiile interioare, mintea i se liniștește, făcând loc inspirației să curgă din sinele superior. Când creativitatea înflorește, vindecarea are loc aproape inconștient.

Chakra-dansul sacral se exprimă prin mișcări de belly dance sacru lente și senzuale, ce evocă forța de conectare cu Erosul, iar energia sa se infuzează în întreg corpul. Prin acest dans, femeia se transformă într-o zeiță străveche, pe măsură ce se lasă predă mișcărilor serpentine.

„Dacă ați suferit vreodată de inhibiții și nu aveți încredere în propria senzualitate, atunci explorarea chakrei sacrale poate să vă aducă multe beneficii”, afirmă Natalie Southgate. Acest punct energetic este centrul feminin, un centru care deține cheia vieții emoționale, a senzualității. În Chakradance, elementul apei este asociat chakrei sacrale. În dans, te vizualizezi pășind într-o apă: mare, ocean, cascadă, lac, râu, fiind spălat de orice stres sau tensiune. Apoi, mâinile, șoldurile și abdomenul se unduiesc, pe rând, precum apa.

Dansul permite tuturor părților ființei tale să se angajeze într-un vârtej delicios de experiență senzorială, toate sentimentele și emoțiile conflictuale și cerințele vieții ajung să apară și să se joace, să se exprime, să fie rearanjate și deseori să se disipeze sau să se transforme în ceva complet nou. Și astfel se face simularea refluxului și fluxului natural al ființei noastre.

În loc ca viața să se simtă provocatoare, se simte ca un dans în apele mereu schimbătoare ale propriului tău ocean interior. Dacă vrei să vrei să te lași purtată de apele emoțiilor tale, să purifici și să armonizezi chakra sacrală prin mișcările vindecătoare ale belly dance-ului sacru, te invit la noul grup de terapie de lucru pe feminitate prin metode specifice psihoterapiei integrative combinat cu dans oriental!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top