Now Reading
Despre dificilul sentiment de neputință

Despre dificilul sentiment de neputință

Sentimentul de neputință deseori este copleșitor. Mai ales dacă îl asociem cu dorința de a salva o persoană dragă, bolnavă. Totuși, în alte situații, ne lăsăm amăgiți de neputință și nu facem ce trebuie.

Citește și:

Bunica mea m-a învățat că pot și merit să fiu iubită

Îmi e foarte greu să renunț la un comportament nociv: dependența de dulciuri

Când ai o persoană dragă bolnavă și suferindă, cel mai greu te împaci cu sentimentul de a nu putea face mai mult.

Este greu de acceptat că nu îi poți tu salva viața, că nu poți să ajuți la alinarea durerii, că nu ai puteri supraomenești pentru a face ca boala să dispară. Ești copleșit de propriile limite, de natură, de viață, în cele din urmă… de destin.

Este greu și să mergi mai departe, într-o situație nefastă, purtând cu tine sentimentul de vină. Dacă pierzi o persoană dragă, rămâi cu întrebări fără răspuns, cu reproșuri, cu dorința de a fi făcut lucrurile altfel.

Dar suntem atât cât putem pentru celălalt. Oricât de mult am iubi pe cineva și oricât ne-am dori ca lucrurile să stea altfel, deseori, salvarea nu depinde de noi.

Fiecare avem în viață un drum propriu și, chiar dacă este greu de acceptat, suntem responsabili pentru noi înșine. Așadar, dacă nu poți salva pe celălalt, de ce nu încerci să te salvezi pe tine?

Când ești în doliu sau suferi datorită bolii cuiva drag, având grijă de tine, faci singurul lucru care este în răspunderea ta. Nu este egoism.

Dacă tu ești capabil să te îngrijești pe tine, poți face și pentru altul. Iar dacă nu a depins de tine ce s-a întâmplat cu altul, ce se întâmplă cu tine depinde.

Neputința de a face ceva pentru noi înșine este sentimentul cu care trebuie să luptăm. Chiar și atunci când resursele par să ne lipsească.

Un slogan, nu foarte iubit în momente dificile, spune că „viața merge mai departe”, iar noi avem datoria de a ne îngriji de viața care ne-a fost dată. Purtând cu noi deopotrivă iubirea pentru cei dragi și suferința pe care o simțim.

Recomand, pe acest drum încărcat de greutăți, să nu ezităm să apelăm la specialiștii care ne pot sprijini în lupta cu sentimentul de neputință.

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top