Now Reading
Vrei să nu fii ușor de manipulat? Apelează la lectură

Vrei să nu fii ușor de manipulat? Apelează la lectură

Dacă vrei să nu mai fii ușor de manipulat și convins de ideile altora, apelează cu încredere la lectură. Antrenează-ți mintea pentru a discerne mai ușor în plină avalanșă de informații, ce vrei și ce ți se potrivește ție.

Citește și:

Cum să ai o nouă relație de cuplu? Ieși din casă!

Lecții de carismă de la un urât cu spume

Trăim în turme, lucru de altfel util, pentru că avem nevoie de un cadru social pentru a ne dezvolta și pentru a evolua. Suntem ființe sociale, iar izolarea aduce sălbăticire.

Avem nevoie să aparținem la un grup, de la cel familial, în care ne naștem, iar apoi la cele selectate prin propria voință – prietenii – sau prin diverse împrejurări – colegii de muncă, de ex. Cum faci să  nu fii spălat la creieri de opiniile altora?

Poate că prietenii ni-i alegem având anumite trăsături în comun cu ale noastre, chiar gusturi și preferințe similare. Dar asta nu înseamnă că suntem identici.

Dacă nu te informezi prin mijloace proprii, ajungi să adopți părerile altora, din informațiile pe care le obții din partea lor, filtrate de credințele, părerile, dorințele și capacitatea lor de a sintetiza informația. Subiectiv.

Tu, nefiind informat, preiei și chiar te aliezi unei cauze, atunci când subiectul îți e prezentat într-o manieră care pare să se suprapună convingerilor tale.

Și îți va fi prezentat astfel, mascat, trunchiat, porționat, pentru a te putea convinge/manipula. Până la urmă, de cele mai multe ori, o comunicare are rolul de a te determina să faci sau să nu faci ceva anume. Iată un lucru simplu pe care îl poti schimba prin lectură.

Dacă în școala generală orele de istorie sau geografie ți se păreau inutile, recuperează acum, citind.

Citește biografii și politică. Citește despre economie și finanțe… că tot nu ți-a făcut nimeni educație financiară. Citește și beletristică. Așa înveți cât de diferiți sunt oamenii și cum se comportă în funcție de motivația pe care o au.

Află din cărți cum să îți dezvolți relația pe care o ai cu tine și cum să te înțelegi mai bine. Sau cum să îți trăiești viața mai armonios. Caută-le pe cele de dezvoltare personală. Preferabil, pe cele cu recomandări solide.

Lectura te ajută să fii mai independent. În primul rând, în gândire. Nu o mai evita și nu căuta scuze. Ai timp, trebuie doar să o incluzi în programul tău.

 

Un cititor

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top