Now Reading
Un alt fel de foame

Un alt fel de foame

Revista Psychologies

orthorexie, sanatate, alimentatie
In unele medii stiintifice se comenteza posibilitatea aparitiei unei noi tulburari alimentare numite orthorexie (devotiunea dusa la extrem pentru man­­carea sanatoasa).

Persoanele afectate de orthorexie – de regula, cei care mananca totul crud, unii vegetarieni – verifica obsesiv e­tichetele produselor, detesta mancarea junk-food, ba chiar sunt ostili fata de con­­sumatorii ei. Pla­nu­iesc minutios meniuri si adesea au o dieta sanatoasa pentru a se simti „puri”.

In timp ce un a­no­rexic isi limiteaza sever caloriile, orthorexicul adauga in mancare di­verse ingrediente care, considera el ii imbogatesc dieta. El, in general, nu este preocupat de greutate si nu se simte gras.

„Tratamentul orthorexicului este dificil pentru ca va considera medicamentele impure si artificiale”, spu­ne dr. Steven Brat­man, cel care a numit pentru prima data aceasta tulburare alimentara.

Si viata sociala a ortho­rexicului va avea de suferit, pentru ca acasa mananca mult mai sa­na­tos decat intr-un restaurant si, astfel, el se va izola.

Dar, con­form Asociatiei Nationale de Anorexie si Asociatiei de Tulburari Alimentare din SUA, aceasta are deja un nume: anorexia. Alti cercetatori spun ca orthorexia este un termen non-medical folosit de cei care se simt vinovati ca nu au o alimentatie sanatoasa.

Catalina Cristescu
Foto: GULIVER.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top