Now Reading
Te dor articulațiile din cauza frigului și a umezelii? Iată ce este recomandat să faci!

Te dor articulațiile din cauza frigului și a umezelii? Iată ce este recomandat să faci!

Revista Psychologies
te-dor-articulațiile-din-cauza-frigului-și-a-umezelii-iată-ce-este-recomandat-să-faci

Articulațiile au mult de suferit zilele acestea. Toamna nu este, neapărat, cel mai prietenos anotimp pentru ele. De câte ori nu ai auzit replica „mă dor mâinile de la frig” sau „mă dor genunchii, cred că de la schimbările de vreme”. Ei bine, da. Acestea sunt efectele negative pe care începutul sezonului rece le are asupra articulațiilor. Sigur, acestea pot fi completate și de umflarea sau înroșirea articulației sau de pierderea temporară a mobilității. Aceste neplăceri pot fi determinate la orice vârstă de artrită (inflamarea articulațiilor), care poate apărea ca urmare a unor boli autoimune, a unor infecții, dar și prin depunerea în articulație a acidului uric (guta).

Artrita și artroza sunt cele două afecțiuni care îți provoacă cele mai mari neplăceri la nivelul articulațiilor. Pe de o parte artrita este accentuată de repaus, durerile sunt puternice în special noaptea și se atenuează atunci când pacientul se pune în mișcare. Articulația afectată de artrită se umflă, înțepenește, se înroșește. Un episod acut de artrită poate conduce la leziuni ale cartilagiilor, determinând o deteriorare permanentă a articulației de tip artrozic.

Artroza este o maladie degenerativă: cartilajele articulare se macină, se deteriorează în timp; artroza poate apărea precoce, din cauza unui episod acut de artrită, a unor accidente, suprasolicitari determinate de exercițiu fizic sau de obezitate. Durerea tipică din artroza apare de obicei în timpul zilei, este accentuată de efort și calmată de repaus. De obicei, pacientul se trezește „înțepenit”. Artroza apare la nivelul articulațiilor coloanei vertebrale (spondiloza), coxofemurale (ale șoldului), genunchilor și la micile articulații ale membrelor (degetele de la mâini, zona metatarsiană a piciorului – monturi).

Te dor articulațiile din cauza frigului și a umezelii? Iată ce este recomandat să faci!

tarek-nazer

„Tratamentul care se recomandă pacienților diagnosticați cu artroză și artrită se bazează de obicei pe medicamente antiinflamatoare, suplimente alimentare de susținere cu glucozamin și condroitin, dar și fizioterapie. Totodată, cu o rată de succes foarte mare, o reprezintă tratamentele cu infiltrații intra-articulare – acid hialuronic, PRP – plasmă îmbogățită cu trombocite și cu celule stem.”, explică dr. Tarek Nazer, chirurg Ortopedie și Traumatologie.

Pe lângă tratament, prevenția este iarăși un subiect extrem de important atunci când vine vorba despre durerile apărute la nivelul articulațiilor. „Pentru evitarea sau întârzierea apariției afecțiunilor degenerative, recomand ca orice persoană trecută de 30 de ani să-și construiască o rutină care să vizeze menținerea mobilității prin exersarea articulațiilor și mușchilor, menținerea unei greutăți normale și consumul de suplimente alimentare specifice. Dacă mușchii sunt suficient de puternici încât să susțină articulațiile, durerea nu mai apare. Se recomandă, așadar, exercițiile de flexibilitate, mobilitate, stretchingul blând, dar și evitarea posturilor corporale care suprasolicită articulațiile”, conchide specialistul.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top