Now Reading
Comunica mai bine cu copilul tau

Comunica mai bine cu copilul tau

Revista Psychologies

Iata cateva deprinderi care te pot ajuta in modelarea comportamentului copilului tau.

 

Ofera-i multe recompense verbale pentru comportamentul dezirabil. Spune-i ca ii este de mare folos sa se poarte in felul acesta, da-i si cateva explicatii suplimentare despre urmarile unui comportament apreciat.

Cand comportamentul sau nu este cel dorit, atunci este momentul cel mai important sa te gandesti ca nu copilul este rau ci faptele sale ascund nevoi neimplinite, furie, frustrare, frica. Nu asocia imaginea copilului cu un singur comportament rau. Pentru raspunsuri si directii corecte cerceteaza contextul in care s-a manifestat asa.

Nu ii spune copilului ca este bun cand face ceva bine sau ca este rau cand greseste. Va ajunge sa creada despre el ca este bun sau rau in functie de cum ii reuseste ceva sau nu. In viitor va permite si altora sa-i induca ideea aceasta.

Elimina aruncarea vinei pe copil. In 95% dintre situatii este vorba despre neputinta parintelui de a gestiona propriile sale emotii si de contextul in care s-a produs evenimentul. Expresii de genul: “Ma bagi in mormant” sau “Ma faci de rusine” duc intr-o singura directie: auto critica! “Nu am voie sa gresesc! Daca gresesc o sa mi se reproseze! Nu sunt bun de nimic daca nu reusesc!”

Mult mai folositoare sunt explicatiile consecintelor si urmarilor comportamentului copilului. Dar intodeauna asigura-l de dragostea si intelegerea ta. Acesta este cel mai important stimulent!

Invata-l sa-si asume responsabilitatea pentru faptele sale. Nu astepta sa creasca pana la o anumita varsta, incepe de la 2 – 3 anisori. La varsta aceasta fiecare experienta este o lectie de viata.

 

Autor: psihoterapeut Florentina Ciolacu, tel. 0733.01.51.61, www.cabinetpsihoterapieciolacuflorentina.ro

Foto: Curious baby boy

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top