Now Reading
Cum să faci pe cineva să te iubească

Cum să faci pe cineva să te iubească

Poate că ne-am lovit toți la un moment dat de întrebarea aceasta. Ne-am îndrăgostit de cineva care nu părea să ne dea atenție și atunci am vrut să știm care e poțiunea magică pe care i-o putem turna în cafea ca să ne întoarcă sentimentele.

 

 

Ei bine, se pare că psihologii au descoperit în sfârșit ceea ce ne poate face iubiți de celălalt, de ținta sentimentelor noastre. Nu e o soluție infalibilă, dar e oricum mai bine decât confuzia în care ne aflăm.

Nu contează nici frumusețea fizică (deși este, cert, un avantaj, să nu fim ipocriți), nu prea contează nici contul din bancă și nici deșteptăciunea. V-am trezit curiozitatea?

Ei bine, după o perioadă de studiere a interacțiunilor dintre studenți, psihologul american Arthur Aron a ajuns la concluzia că ceea ce sparge barierele și îl face pe celălalt să fie atent și să lase garda jos este felul cum vorbim cu el, ce informații îi dăm și cât de vulnerabili ne arătăm față de respectiva țintă a afecțiunii noastre neîmpărtășite.

 

Cu alte cuvinte, cât de vulnerabili suntem.

O altă psiholoagă americană, Brene Brown, a făcut o carieră din studierea felului cum vulnerabilitatea ne face plăcuți în ochii celorlalți.

Noi toți învățăm de-a lungul vieții că e mai bine să ne ascundem această vulnerabilitate, să nu plângem în public, de exemplu, pentru că asta nu se face sau e imatur.

Sigur, e cam imatur să plângi mereu în public, la orice problemă ai avea, dar vulnerabilitatea nu e ceva de ascuns. Ea ne face simpatici și ne apropie de celălalt.

Arthur Aron a studat felul cum reacționează oamenii la diverse întrebări. Un grup de studenți au fost puși să exprime ceea ce gândesc și simt în diverse feluri și concluziile au fost clare: a te arăta vulnerabil te face plăcut de către celălalt, fie că e vorba de o prietenie sau de o eventuală relație romantică.

Vulnerabilitatea ne face să riscăm din punct de vedere emoțional, până la urmă putem fi respinși cu grosolănie. Chiar și fizic e un risc să fii vulnerabil în lumea noastră socială.

Poate de aceea am crescut cu ideea că e mai bine să fim agresivi, noi toți, bărbați și femei deopotrivă.

Dar faptul că te arăți vulnerabil de la început și spui ceea ce gândești și simți face să se creeze o atmosferă de deschidere ce duce la o legătură instantanee.

 

Citește și:

Primul ajutor emoțional după o respingere

6 calități de care să ții cont când îți alegi partenerul de cuplu 

 

 

Iată care sunt posibilele formule care ne expun așa cum suntem, vulnerabili, în ordinea intensității lor, așa cum au fost studiate în comunicarea studenților de căre Arthur Aron:

Informațional, neutru: „Ce faci? “

Factual: „Locuiesc în București. Tu? “

Evaluativ – un stil care spune ceva despre felul cum gândești despre ceva anume: „Cartea asta e chiar simpatică. “

Emoțional – stilul cel mai aproape de a-i lăsa garda jos celuilalt. Spui ceva despre tine și emoțiile tale. „M-aș bucura să vii cu mine la munte.“

Foarte emoțional – acest stil este cel al vulnerabilității, prin el te expui așa cum ești, riști respingerea, dar el îl dezarmează pe celălalt. „Mi-e teamă că nu mă placi“ sau „Mi-e teamă că te voi pierde.“ Etc.

Aron spune că acest ultim stil de comunicare e cel mai bun în a trezi atenția cuiva. Emoțional, cald, vulnerabil. Nu există diferență între bărbați și femei la felul cum răspund la el. Și ei și ele se simt atinși de emoțiile și de vulnerabilitatea celuilalt.

Stundenții pe care Aron i-a urmărit au reușit să creeze legături pe care le-au catalogat drept foarte intime în numai 50 de minute, folosind acest ultim stil de a interacționa.

În plus, cu cât au fost mai intime informațiile expuse despre sine, cu atât au adus un capital de simpatie mai mare din partea celeilalte persoane.

Cu alte cuvinte, dacă vorbești despre ceva dureros, divorțul tău sau de ce nu, prima experiență sexuală, e mai probabil să trezești afecțiunea cuiva decât dacă vorbți doar despre …vreme. Iar efectul este universal.

Chiar și persoanele care se conversează pe site-uri de dating au aceeași reacție. Nu e nevoie să îl vezi pe celălalt. Faptul că se descoperă pe sine în întreaga sa vulnerabilitate, îl face simpatic și apropiat.

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top