Now Reading
Da nij io nu-s prost

Da nij io nu-s prost

gianina-corondan
da-nij-io-nu-s-prost

Unora le place să reacționeze.

Poftim? Mai zi o dată. M-ai făcut prost? Pe cine faci tu, bă, prost? Pe tine. Pe ci…nu, că n-am auzit bine, ia mai zi o dată. Ești prost. Bă, ține-mă, că-l omor, ăsta m-a făcut prost, prost ești tu! Poftim? Mai zi o dată. M-ai făcut prost? Pe cine faci tu, bă, prost? Pe tine. Pe ci…nu, că n-am auzit bine, ia mai zi o dată. Ești prost. Bă, ține-mă, că-l omor, ăsta m-a făcut prost, prost ești tu!

Și tot așa.

De câte ori n-ați auzit frînturi din replica asta, în formule diverse, colorate sau pe gri, asezonate cu vorbe de dulce pe care nu-mi permit să le reproduc, că suntem în post? Poate ați rostit-o chiar voi, întărâtați de o situație în care orgoliul v-a fost șifonat și vi s-a pus la îndoială capacitatea de a gândi cu logică și viteză și ați lăsat să vă inunde valul de indignare.

Bă, proasto, uită-te pe unde mergi! – delicatețuri pe șosea, de exemplu…

Uite-l și pe prostu’ ăla. – la spectacol…

Săracu’, e și prost rău. – la telefon…

Dai în gropi, de prost ce ești. – față-n față…

Cine e proasta aia care vorbește acolo? – în intimitatea familiei…

Să zicem că se vorbește despre noi. Să zicem că avem o ureche invizibilă într-o cameră în care, na, suntem tocați mărunt de binevoitori, care știu ei bine să aprecieze lucrurile, fiind cocoțați într-un jilț distant, demiurgic. Să zicem că au emis cuvântul arzător, cu noi de față. Ei, în clipa aceea, în cazul românilor, ceva se întâmplă. E ca o vrajă.

Auzim aceste vorbe și, ca la apăsarea unui buton secret, luăm foc. Mințile se întunecă. Prost? Ai impresia că este blestemul final, batjocura supremă, sabia deasupra capului, totul se năruie. Nu, nu prost! Să-mi zică oricum, dar să mă bănuiască de prostie, vai, asta nu! Nuuuu! Nu, nu, nu!

Și sărim, pe negândite, cu riposta. Violent. Unora li se oprește bucățica în gât, așa se precipită în a da replica urgent și usturător, sau se reped cu pumni și palme, așa vor ei să pedepsească o atare neobrăzare. Pe negândite.

Citește continuarea articolului în ediția dublă decembrie 2021 – ianuarie 2022 a revistei Psychologies.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top