Now Reading
Paternitatea intre natural si invatat

Paternitatea intre natural si invatat

Revista Psychologies

Cam care este rolul tatalui in educatia unei fete?

D.I.: O fata invata mai multe lucruri de la tata, dar unul dintre cele mai importante este modul in care se raporteaza la relatiile cu ceilalti baieti/barbati, modul in care se comporta un barbat cu o femeie, limitele pe care trebuie sa le impuna celor din jur (prieteni, amici, colegi etc.).

Rolul tatalui in viata unei fete este unul mai discret, dar foarte important ca efecte pe termen lung. Dinamica de functionare a familiei este jumatate invatata de la mama si jumatate invatata de la tata. Tatal, fiind barbat, o poate invata pe fiica despre modul in care functioneaza barbatii in cadrul relatiilor.

 

Dar in educatia unui baiat?

D.I.: Rolul tatalui in educatia unui baiat este mult mai important, pentru baieti tatal reprezinta modelul, puterea, reprezinta ceea ce vor ei sa devina. Pentru baieti, comportamentul tatalui este punct de reper pe o perioada destul de lunga si ii ghideaza apoi pe viata.

Un rol foarte important pe care il au tatii in viata unui baiat este acela de a le insufla incredere pentru a ajunge niste adulti care sa poata face fata situatiilor dificile de care o sa se loveasca, mai devreme sau mai tarziu. Aceasta incredere baietii nu o pot lua de la mame, ci doar de la tati.

In acelasi timp, baietii invata de la tatal lor cum sa se poarte cu o femeie sau cum sa nu se poarte, pentru cazurile in care tatii au un comportament violent (fizic sau verbal) cu sotia (mama copilului). Rolul tatalui in educatia unui baiat este mult mai important decat in educatia unei fete.

 

Dar in educatia copiilor vitregi?

D.I.: Rolul tatalui in eductia copiilor vitregi variaza in functie de copilul adoptat si de bagajul cu care acesta vine, de cadrul familial si altele.

In situatia unui copil adoptat, rolul tatalui este aproape la fel de important ca si rolul mamei. In functie de bagajul cu care vine copilul, se stabileste si rolul parintilor.

Ca sa fiu un pic mai explicit, cand zic „bagaj“, ma refer la comportamentele invatate de catre copil in familia biologica/orfelinat/apartament social;

in acelasi timp, ma refer la comportamentele dintre adultii care s-au perindat pana in momentul adoptiei in viata piticului; e foarte important si bagajul genetic cu care vine copilul (parinti consumatori de droguri sau cu un istoric de tulburari psihice) si, nu in ultimul rand, e foarte important daca au existat abuzuri fizice/psihologice.

Nu exista o reteta perfecta pentru un tata sau pentru o mama, iar cand este vorba de un copil adoptat, variabilele sunt si mai mari si trebuie si mai mult tact si foarte multa rabdare.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top