Now Reading
Relatiile de cuplu care nu ne fac bine

Relatiile de cuplu care nu ne fac bine

Revista Psychologies

Vorba veche din popor spune „rau cu rau, dar mai rau fara rau“ si reuseste sa defineasca o multime de relatii nesatisfacatoare in care ne complacem sa coexistam. Firesc, ne intrebam atunci – stiind ca este sanatos sa lucrezi la relatia din care faci parte – cat de departe este prea departe?

 

Daca ar fi sa definim oamenii din jurul nostru intr-un mod cat mai obiectiv, am intelege ca nu exista oameni buni sau rai, ci diferiti, sub o multitudine de aspecte, cu tendinte pozitive sau negative, in functie de context. Prin urmare, un sef care ni se poate parea rau, pentru familia lui este un om bun, iar un amic de treaba, in relatie poate fi nesuferit.

Percepem pe cei de langa noi in functie de relatia in care suntem cu ei, de asteptarile pe care le avem, precum si de compatibilitatea cu persoana respectiva in situatiile in care ne regasim.

Cel mai supus sintezei si analizei ramane, de regula, partenerul de viata, pe care, avandu-l aproape si investindu-l cu destul de multe asteptari, tindem fie sa il supraapreciem, fie sa il subapreciem. Ca sa incercam sa ramanem corecti, ar trebui sa ne raportam atat la noi insine, cat si la avantajele sau dezavantajele pe care le avem din aceasta relatie.

Unul dintre miturile cele mai frecvent proiectate asupra partenerului cu care o relatie nu este tocmai fericita, este acela ca lucrurile se vor schimba. Nu spun ca nu exista cazuri sau situatii in care acest lucru este posibil.

Dar acestea tin mai mult de detalii, de comportamente noi care pot disparea, de abordari si comunicare pe care le putem dezvolta si adapta unul la altul.

Cand insa vine vorba despre trasaturi care definesc o persoana, cum ai gasit-o, cam asa o ai si in continuare. De aceea spunem, atunci cand relatia este abia la inceput si totul este minunat, ocazio­nal sa ne dam jos ochelarii cu lentile roz si sa ne uitam la omul din fata noastra cat mai minutios.

Odata ce suntem intr-un cuplu, vom continua sa apreciem partenerul si calitatea relatiei prin prisma noastra subiectiva. Iar daca este de dorit sa acceptam anumite diferente si sa fim deschisi dorintelor si preferintelor partenerului, este recomandat sa apreciem corect si daca relatia respectiva nu este una benefica pentru noi.

Poate ne simtim indragostiti, poate am creat deja o dependenta fata de persoana res­pectiva, dar iubirea nu inseamna nici suferinta, nici tristete, nici disconfort. Iar daca ne confruntam cu ele, chiar si dupa ce am incercat sa corectam si sa negociem cu partenerul, este timpul sa mergem mai departe.

Intrebata despre semnele unei relatii nesanatoase, psihologul Roxana Nicu­lescu spune ca „exista o serie de relatii care se pot incadra intr-un tablou patologic de posesivitate, dependenta emotionala sau economica, relatii ba­zate numai pe anumite interese finan­ciare, sexuale etc. si care necesita o evaluare riguroasa de catre un specialist.

Vorbind despre relatii, in general, este foarte greu de stabilit daca o relatie este nesanatoasa, insa putem identifica momente, situatii sau perioade cu dezechilibre.

 

Totul e bine la inceput

De cele mai multe ori, la inceputul relatiei, cand se instaleaza starea de indragostire, mai toate lucrurile merg bine, niciun efort pe care il facem pentru partener nu este greu si avem tendinta sa-l evaluam pozitiv (credem ca este perfect, chiar si eventualele defecte pe care le observam par minore, simpatice, usor tolerabile).

Ulterior, cand aceste emotii dispar ori se diminueaza semnificativ, sentimentele au doua directii posibile: fie dispar, fie se transforma in iubire, un sentiment mai stabil, in care relatia este privita intr-un mod realist, cu mai multa seriozitate si implicare.

In cazul in care sentimentele au disparut la unul dintre parteneri, sunt sanse mari ca relatia sa nu mai poata fi salvata, deoarece indiferenta genereaza lipsa de motivatie. De asemenea, apare riscul de a se instala dispretul, acesta distrugand, de cele mai multe ori, relatia.

Surprinzator, certurile ocazionale nu sunt in legatura directa cu despartirile sau cu lipsa sentimentului de iubire. Cel mai des, daunatoare pentru relatie este lipsa de comunicare. Prin certurile ocazionale, care apar in orice relatie, se poate rezolva o serie de conflicte, acest lucru putand fi constructiv, atat timp cat partenerii incearca sa ajunga la o concluzie comuna in divergentele aparute.

De asemenea, relatiile care se intind pe o perioada mai mare de timp intr-un mod armonios, sunt insotite, de cele mai multe ori, de toleranta si de o viziune asemanatoare asupra vietii. Contrar conceptiei ca diferentele se atrag, principiile de viata asemanatoare ne asigura o relatie de mai lunga durata.

As zice ca o relatie e nesanatoasa pentru o anumita persoana daca acesteia i se incalca demnitatea (cum ar fi violenta verbala sau fizica) sau daca, in cea mai mare parte a timpului, nu se simte iubita, acest lucru implicand o serie de sentimente de frustrare, tensiune, depresie, anxietate, care se intind pe o durata de timp semnificativa si care pot fi legate in mod direct de relatia respectiva“.

Oana are o relatie de patru ani cu George si spune ca „mi-a luat mult timp sa imi dau seama ca imi submineaza stima de sine. Criticile constante, reprosurile, sublinierea greselilor, precum si dezamagirea pe care o afisa fata de propria mea persoana, mult timp m-au determinat sa incerc sa fac mai mult, altceva, sa fiu altfel.

Mi-a luat mult timp sa realizez ca nici fizic nu ma mai simt bine in preajma lui. Ca, de indata ce ajungeam acasa de la munca sau cand stiam ca vine, simteam o stare de anxietate si dorinta de a o rupe la fuga pur si simplu.

Datorita unui curs urmat, am reusit insa sa ma distantez fizic de el si totodata sa ma reapropii de mine si de ceea ce imi doresc. Am realizat ca imi este bine fara el si, chiar daca nu mi-a fost usor sa rup o relatie de patru ani, sunt multumita ca am reusit“.

Pages: 1 2 3
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top