Now Reading
Sfaturi pentru mai multă intimitate în cuplu

Sfaturi pentru mai multă intimitate în cuplu

Nu mai faceți sex la fel de des? Parcă v-ați îndepărtat unul de altul și sunteți doar colegi de apartament? Ce-ți recomandă psihologii pentru mai multă intimitate în cuplu.

Citește și:

O de la Orgasm: Cum eviţi să pierzi dorinţa sexuală în căsnicie

Iubirea neconditionata in cuplu

Chiar dacă dragostea este cea care stă la baza unei relații de cuplu, este nevoie de mai mult decât atât pentru ca cei doi parteneri să construiască o relație autentică și de durată.

De aceea, pentru ca o relație de cuplu să se dezvolte și să se maturizeze, aceasta are nevoie ca cei doi parteneri să se descopere unul pe celălalt, să-și împărtășească experiențele de viață, să-și identifice trăsăturile și valorile comune, dar și diferențele dintre ei, pentru a se cunoaște și a-și clădi o intimitate de cuplu.

Însă, intimitatea nu se traduce prin cunoașterea celuilalt doar la nivel fizic, intelectual, sexual și social, ci și în plan în plan psihologic, emoțional și spiritual, adică în deplinătatea sa ca ființă.

Pentru ca intimitatea de cuplu să poată trece testul timpului trebuie ca nici unuia dintre parteneri să nu îi fie teamă să se arate așa cum este el în realitate; să știe că în relația de cuplu este partener egal, este respectat, apreciat, valorizat, înțeles și acceptat.

 

Comunicarea, cheia succesului

Comunicarea este piatra de temelie a intimității în cuplu. A fi acolo pentru celălalt, a-l asculta fără a-l critica sau a-l judeca, a înțelege și a accepta că poate vedea, simți sau percepe diferit anumite aspecte ale vieții sau ale relației vor transmite partenerului că nevoile, dorințele sau sentimentele sale sunt luate în serios. Astfel, dorința lui de a împărtăși va spori, iar intimitatea de cuplu va crește.

 

Rezolvarea conflictelor

Într-o relație nu-i totul doar lapte și miere și este normal să apară și conflicte. Nu lăsați timpul să treacă și să le agraveze.

Rezolvați-le atunci când apar, fără ostilitate. Acceptați și recunoașteți partea de vină și căutați o soluție, nu un țap ispășitor.

 

Gestul dulce mult aduce…

Chiar dacă relația nu mai este la început, continuați să faceți gesturi frumoase față de partenerul de cuplu.

Un buchet de flori, un bilet pe frigider, un mesaj trimis în timpul zilei, cina în doi, un sărut înainte de culcare, cafeaua de dimineață sau o simplă îmbrățișare pot transmite partenerului mesajul că este apreciat și iubit.

 

Parteneri, la bine și la greu

Viața ne poate pune în situații fericite, dar și mai puțin fericite. Indiferent de situația în care vă aflați, sunteți parteneri egali.

Bucurați-vă împreună de reușite sau, în caz contrar, fiți gata să preluați o parte din responsabilități pentru a-l ajuta sau a-l susține pe celălalt.

 

Timp de calitate

Chiar dacă timpul alocat cuplului este redus, faceți-l să conteze. Găsiți activități sau hobby-uri pe care să le desfășurați în comun, planificați vacanțele în locuri care să vă sporească intimitatea de cuplu, ieșiți la film sau luați cina în oraș.

Fiți deschiși la noutate și diversitate și nu lăsați rutina să vă afecteze.  

 

Redescoperiți pasiunea

Faptul că formați un cuplu de ceva vreme nu înseamnă că nu mai poate exista pasiune în relația de cuplu.

Împărtășiți partenerului ceea ce simțiți, fără a acuza sau a arunca responsabilitatea pe umerii celuilalt, și căutați împreună soluții pentru a reaprinde pasiunea dintre voi. Fiți deschiși în a primi părerea partenerului și alegeți strategia care vi se potrivește.

 

De Andra Zaharia, psiholog clinician, Psihoterapeut Integrativ în formare, Consilier Vocațional și Dezvoltare Personală

Tel.: 0726.757.396

andrazaharia.weebly.com

Foto: shutterstock.com

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top