Now Reading
Temele sunt un cosmar?

Temele sunt un cosmar?

Revista Psychologies

In fiecare seara ai parte de acelasi scenariu: copilul tau nu are chef sa isi faca temele, se descurajeaza la primul obstacol, atmosfera devine incarcata si, obosita dupa o zi de munca, ajungi sa spui sau sa faci lucruri pe care apoi le regreti. Cum sa abordezi aceasta responsabilitate fara a o transforma intr-un conflict?

 

Stabileste un ritual

Copiii au nevoie de un program fix, pe care sa il respecte. De asemenea, au nevoie de relaxare dupa o zi de scoala, astfel incat sa devina disponibili pentru lectiile pe care le au de pregatit pentru a doua zi.

Dupa o pauza de aproximativ trei sferturi de ora de relaxare, copilul trebuie sa se apuce de lectii. Ideal este sa existe un interval orar in care desfasoara aceasta activitate, astfel incat sa nu fie prea tarziu, iar copilul sa fie obosit si mai putin eficient.

Desigur, perioada dedicata lectiilor este direct proportionala cu volumul de lucru dat la scoala. Un astfel de program incurajeaza concentrarea si invata copilul sa isi gestioneze singur timpul, integrand temele intr-un ritual zilnic, care nu i se mai pare o povara.

Neurostiintele demonstreaza totodata cum creierul anticipeaza indeplinirea unei sarcini atunci cand exista un program prestabilit pentru aceasta.

 

Relativizeaza problemele

Astfel de sarcini pot genera anumite probleme care par sa le depaseasca. Parintii isi amintesc de propriul lor periplu scolar, fericit sau nu, precum si de vina de a nu fi suficient de prezenti sau implicati in preocuparile pentru viitorul copilului lor.

Motiv pentru care anumite probleme capata o importanta prea mare, iar o atmosfera tensionata in momentul pregatirii temelor poate deveni o cauza a anxietatii scolare.

Relativizeaza problemele, dand temelor cadrul unui proces de invatare, precum si de verificare a cunostintelor acumulate.

Fara a mai simti presiunea exercitata asupra lui, cel mic va invata cu mai multa usurinta – in cazul in care problema nu se afla in alta parte. Iar daca observi ca are probleme de intelegere sau de concentrare, o discutie cu invatatorul sau profesorul este recomandata.

De asemenea, se poate apela la un psihoterapeut pentru a afla daca nu cumva sufera de un deficit de atentie.

Intr-o anumita masura si din cauza internetului, elevii vad tot mai putin relevanta invatatului, iar rolul parintelui este de a-l readuce pe aceasta cale, pe care copilul devine un actor al propriei vieti.

Provoaca-l sa isi insuseasca un mod propriu de gandire si sa isi imbogateasca cunostintele fara a apela mereu la sursa internetului.

 

Fii alaturi de el

Este important sa il ajuti sa se organizeze si sa verifici ca intelege ceea ce are de invatat. Dar tu nu esti profesor – asadar, evita sa ii dai exercitii in plus sau sa le faci in locul lui.

Altfel, cum s-ar putea dezvolta si cum va deveni independent? Ideal este sa intervii acolo unde esti solicitat, iar daca nu ai timp sau consideri ca nu il poti ajuta eficient, poti apela la un meditator.

Este o solutie mai costisitoare, dar in absenta unei probleme emotionale, ea va reduce riscul conflictelor.

 

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top