Now Reading
Cum stimulam imaginatia copilului

Cum stimulam imaginatia copilului

Imaginatia joaca un rol important inclusiv in adaptare. Ne ajuta sa gasim solutii ingenioase, sa improvizam, sa ne depasim limitele, sa iesim din conventional. Iata cum putem sa incurajam imaginatia copilului nostru.

 

Definiti taramul imaginar

Daca este sanatos ca cel mic sa stie diferenta intre real si imaginar, nu este sanatos pe cel din urma sa il excluda complet.

Dovezile palpabile nu sunt intotdeauna singurul necesar. Stabiliti impreuna ce este posibil si ce tine de imaginatie, in timp ce permiteti dezvoltarea acesteia.

Daca ne-ar fi blocate toate ideile care nu isi gasesc (inca) un corespondent in realitate, probabil nu am mai crea nimic nou niciodata. Permiteti copilului sa isi manifeste si dezvolte fantezia.

 

Nu cenzurati prin sentimentul de rusine

Ca adulti, ne pierdem libertatea jocului si a manifestarilor spontane. Filtram totul, cenzuram, adaptam, incercam sa ne ferim cat putem de ridicol si sa evitam sa ne facem de ras.

Cu un copil, insa, jocul este mijlocul principal de comunicare si, cu cat ne permitem noi insine punerea in scena a imaginatiei mai mult, cu atat il vom incuraja sa exploreze in aceasta directie.

Mai mult, daca aveti un copil cu imaginatie in exces, nu il corectati si, mai ales, nu va aratati rusinati daca are o astfel de pornire in public.

Copiii isi imagineaza ca sunt eroi, printese, vrajitori sau artisti celebri. Intrati in jocul lor, este o metoda excelenta de relaxare. Totodata va veti reconecta cu propria imaginatie si creativitate.

 

Cum incurajam imaginatia copiilor

Inca de mici, cititi-le basme, povesti, mituri. Permiteti-le sa descopere si sa isi acceseze resursele creative.

Incercati sa inventati jocuri in care interpretati diferite personaje, modificati spatiul de joaca pentru a va servi scopului, nu evitati deghizarile. Astfel de jocuri sunt mult mai educative decat tableta pe care i-ati pregatit-o cadou.

In egala masura, lasati-l sa exploreze, sa faca dezordine in spatiul de joaca, alaturati-va jocurilor improvizate de copil si cereti-i sa va explice regulile inventate de el.

 

Ajutor in rezolvarea problemelor

Daca suntem obisnuiti sa ne folosim imaginatia, de multe ori rezolvarea problemelor ne va fi mai simpla. Pentru ca astfel, putem iesi din cadrul definit, concret.

Totodata, invatam sa nu ne blocam atunci cand solutia nu este evidenta. Imaginatia poate fi o sursa nesperata de ajutor si in viitor, cand adaptarea cere creativitate. Aceasta joaca un rol foarte important in intreaga dezvoltare cognitiva.

De multe ori, neglijam rolul educativ al jocurilor de imaginatie in favoarea actiunilor clasice de invatare. Combinati activitatile didactice clasice cu cele create chiar de voi.

 

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top