Now Reading
Cum îi înveți pe copii criteriile de educație?

Cum îi înveți pe copii criteriile de educație?

sabina-grosoșiu
cum-îi-înveți-pe-copii-criteriile-de-educație

Lumea în care se nasc copiii de astăzi este într-o permanentă schimbare, iar aceștia trebuie să fie pregătiți să-i accepte provocările. Aici un rol foarte important îl au părinţii, care pot crea un mediu pozitiv şi stimulativ pentru învăţare, încă de la naştere.

90% din creşterea creierului are loc după naştere. Conform studiilor de neuroplasticitate, creierul se schimbă fizic atunci când învaţă ceva şi se upgradează într-o anumită ordine pe parcursul dezvoltării, predeterminat, în conformitate cu ceea ce trebuie să facem, pentru a învăţa şi supravieţui, în stadii distincte ale vieţii. Creierul are nevoie de experienţe potrivite, la momentul potrivit, pentru a se dezvolta complet, pentru că regiunile şi circuitele lui se dezvoltă în perioade diferite, în cadrul unei ierarhii ordonate, potrivit unui program de dezvoltare, adică în cicluri şi „se aşteaptă” să primească anumite experienţe în anumite stadii ale dezvoltării. Practic, se schimbă ca reacţie la experienţă. Contează stilul parental şi tipul de ataşament faţă de părinţi, interacțiunea cu mediul (copiii învaţă mai uşor copiindu-i pe ceilalţi) şi experienţele cotidiene: obiceiurile sănătoase deprinse în această perioadă îi vor aduce copilului beneficii pe viaţă şi îi influenţează întregul viitor, cariera, credinţele, atitudinea faţă de viaţă.

Dezvoltarea optimă şi adaptarea la cerinţele actuale ale mediului presupun dezvoltarea atât a abilităţilor intelectuale IQ – funcţii cognitive, atenţie, memorie, rezolvare de probleme, etc, cât şi dezvoltarea abilităţilor emoţionale EQ – perceperea, înţelegerea şi exprimarea emoţiilor, astfel încât să se stabilească şi să se menţină relaţii sociale sănătoase cu ceilalţi, abilităţi de lucru în echipă, utilizând o comunicare eficientă – abilităţi sociale. Aceste abilităţi îi vor ajuta pe copii să ajungă adulţi competenţi, autodisciplinaţi, fericiţi, capabili să controleze emoţiile și să răspundă adecvat la emoțiile celorlalţi.

Citește continuarea articolului în ediția de februarie 2023 a revistei Psychologies sau abonează-te și primește revista lunar, prin curier.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top