Now Reading
Dacă nu ar fi iubit, Angela ar fi fost fără piele, fără oglindă și fără chip

Dacă nu ar fi iubit, Angela ar fi fost fără piele, fără oglindă și fără chip

Avatar photo
dacă-nu-ar-fi-iubit-angela-ar-fi-fost-fără-piele-fără-oglindă-și-fără-chip

Angela a trecut prin pandemie cu poezie. Rezultatul acestei perioade este ceea ce eu am numit „cartea cu oglindă”: Spiegel scrie peste tot,  apărut la Editura Charmides. Acum, când i-am pus întrebările, a răspuns cu oglinda ei, respectiv inserând câte un pasaj din Spiegel – asta ca să ne arate că orice întrebare este în egală măsură despre cel ce întreabă cât și despre cel care răspunde.

Psychologies: Cum ai petrecut pandemia și cum ai scris Spiegel? Are de-a face cu stadiul oglinzii?

Angela Baciu: „pe fiecare stradă hindusă, în fiecare gară și piață există un cântec ritmic: chai, chai, masala chai. este o băutură răcoritoare servită într-un castron de lut, rece sau caldă, pe care o poți gusta pentru un mărunțiș – are spumă de lapte, scorțișoară, cardamom, vanilie” – scrie pe plicul de condimente pentru ceai și cafea… M-am așezat la masa de scris cu tot ce îmi trebuie: foile cafeaua în ceașca preferată muzica o oglindă anul ăsta sabatic va fi doar pentru mine pandemic sau nu îmi voi împărți timpul doar în sorbituri de cafea mai multe cești pe zi mai mult de scris…”

Așa mi-am început volumul de poezie. Nu am avut un plan. Totul a venit negândit, liber, ca un strigăt. Pandemia am trăit-o între pereții apartamentului în care locuiesc pe strada Tecuci din Galați, iar cartea am scris-o în camera mea de lucru cu 5 pereți. Nu râde, chiar are 5 pereți, așa a gândit-o constructorul. Acest perete în plus parcă mi-a adus mai multă libertate de mișcare și m-a ajutat să fac ocolul pământului oricând am avut chef. Nu m-am temut de izolare și nici nu s-au schimbat multe în viața mea. Eu și T. ne-am împărțit la fel zilele și nopțile cu povești fără sfârșit… Dar, pandemia mi-a deschis parcă mai mult mintea și ochii să mă bucur de răsărituri și apusuri, de părinții mei si oameni dragi.

Iar Spiegel are legătură cu oglinzile din fiecare cameră și fiecare dimineață, când ne privim ridicând din sprâncene, sau încruntându-ne. Când rujul roșu ne aduce aminte de un tango special, sau când închidem ochii și ne imaginăm chipul din oglindă…

Îmi place să stau cu mine. Mă simt bine. Iar oglinda cea de toate zilele este legătura cu viața de dinainte, de după… cine știe… Chiar voiam să te întreb: cum este oglinda ta?!

Citește continuarea articolului în ediția de decembrie 2022 – ianuarie 2023 a revistei Psychologies sau abonează-te și primește revista lunar, prin curier.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top