Now Reading
Minunatele femei, de azi si de mereu

Minunatele femei, de azi si de mereu

Desi Psychologies este, in sine, o revista feminina, ne-am gandit sa dedicam acest numar lor si, mai asumat, lor, femeilor, eroinelor necunoscute, celor cu o viata mai complexa decat pare la prima vedere, celor care tac si fac, celor dupa care intoarcem capul pe strada si celor care ne fac sa meditam.

Minunatele femei, cele care si-au castigat vocea tarziu in istorie (stiati ca in Franta cea progresista femeile au avut drept de vot abia in 1944?), ele, cele care ingrijesc, cele care cearta si cele care iarta, cele care nasc si cele care se trezesc mai des noaptea pentru a alina copiii, cele care ingrijesc parintii batrani (uitati-va in jur: nu-i asa ca vedeti mai multe femei ocupandu-se de parintii varstnici decat o fac fratii lor?)

Minunatele femei, cele care schimba mersul lucrurilor fara sa faca apel la forta, cele care iau decizii grele sau se lupta pentru fiecare om din echipa asa cum ar face-o pentru cineva din familie, cele care negociaza cu blandete, cele care adauga un pic de sarm unei reuniuni plicticoase, cele care infrumuseteaza peisajul urban, fiind, ele insele, elegante si fine, sau celor care au uitat sa fie astfel din simplul motiv ca viata nu le-a permis acest lux.

Celor care se plictisesc intr-o casnicie banala (sau mai rau) pentru ca fiul si fiica sa aiba o familie intreaga, sau celor care se rup dintr-o casnicie fara sens pentru a capata, ele insele, libertatea interioara (doua forme de eroism care scapa unei priviri superficiale), celor care termina programul de la serviciu la ora cinci si continua cu „job“-ul, neremunerat, al menajului si grijii de familie…

Celor care muncesc pe branci pentru a sustine copiii dupa un divort (statisticile arata ca o femeie divortata cu copii isi va gasi mai greu un partener decat un barbat in aceeasi situatie), celor care nasc un copil si apoi se intorc la serviciu dupa cateva luni, cu sufletul mai mult sau mai putin impacat.

Si as putea continua… Sunt inca multe exemple de discriminare a femeilor in Romania si in lume. Fara a-mi asuma o pozitie agresiv feminista (desi cred ca feminismul are in continuare cauze demne de sustinere si nu ar trebui privit cu atata neincredere, de parca ar fi o gandire superficiala pe subiecte frivole, caci nu este), cred ca femeile merita mult.

Mai multa atentie si ajutor (din partea barbatilor, a statului, etc.), mai mult respect si voce publica. Merita mai ales sa fie recunoscute in modul lor de viata specific, in provocarile diferite de ale barbatilor, pe care le infrunta brav.

Am incercat sa luam pulsul situatiei femeilor azi, in Romania, destul de schematic deocamdata, in materialele dedicate acestui subiect. Se mai pot spune multe, nu ne-am propus o analiza sociologica, ci numai un inceput al discutiei pe aceasta tema.

Va invit sa ne scrieti despre subiecte importante pentru dumneavoastra, femeile din Romania, pe care le doriti discutate in revista.

Sunt sigura ca sunt multe si cu destule valente. O privire din interior a conditiei feminine in Romania de azi, iata ce va invit sa realizam impreuna.

Astept mesajele dvs. pe adresa [email protected] sau pe pagina de Facebook a revistei.

 

Ma puteti urmari si pe www.iulialexa.com

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top