Now Reading
Femeile si barbatii incompatibili in mod natural?

Femeile si barbatii incompatibili in mod natural?

Revista Psychologies

femei, barbati


S-a vorbit mult despre diferentele dintre femei si barbati, dar si mai mult despre felul in care afectiunea poate crea, totusi, o legatura aparte intre ei. Sunt, intr-adevar, barierele biologice criteriile care ne fac incompatibili in mod esential?

De multe ori avem impresia ca barbatii cu care suntem in relatii apropiate se afla, parca, la ani lumina distanta de noi. Sa fie aceasta doar o impresie a noastra des­­pre ei sau traiesc si acestia acest sentiment? De la faptul ca isi pun problemele altfel si pana la tacticile diferite ale rezolvarii lor, ei si ele par nascuti sa nu se inteleaga.

Mirela B. este casatorita de 20 de ani. Si in tot acest timp simte ca nu a reusit sa se faca ascultata de sot. Cand este nevoie de o discutie „serioasa“, asa cum ii place ei sa spuna, raspunsurile si atitudinea lui sunt re­vol­ta­toa­re: laconic, ironic, absent, el pare sa trivializeze orice incercare de dialog. Lucrurile degenereaza in cearta sau, mai exact, in lamentari din partea ei. Cu cat subliniaza mai riguros – ca un avocat care isi pledeaza cauza – argumentele aduse si face remarce asupra indiferentei cu care sunt primite, cu atat mai mult creste inutilitatea eforturilor ei. „In cele din urma, incep sa ma simt ridicol si cedez. Mi se pare ca sunt infranta, luata in ras si ignorata.“

Dar putem da vina numai pe barbati pentru neintelegerile dintre noi? Alexandra are 30 de ani si este de cinci ani impreuna cu Sorin. Cel mai mult apreciaza ca stiu sa se asculte unul pe celalalt. Ea spune, de altfel: „cred ca in lumea moderna de astazi s-a ajuns la discriminare inversa. Bar­batii sunt mereu presati sa ofere, sa fie tandri, sa ne dovedeasca ce­va… Trebuie sa imbine mitul barba­tului puternic cu imaginea noua a tipului bland si intelegator.

Ma in­treb care femeie ar tolera sa fie trasa la raspundere ca un copil, zi de zi de partenerul ei in privinta locului unde trebuie sa stea papucii de casa, a respectarii zilelor cand trebuie sters praful, a felului cum se im­bra­ca? Cred ca, uneori, barbatii nu sunt indiferenti, doar incearca sa se re­fu­gi­eze departe de femeile care sunt prea agresive si autoritare cu ei.“

Intr-adevar, una dintre prejudecatile cel mai des intalnite este aceea ca ei sunt mai insensibili decat ele. Sa fie acest lucru adevarat?

Cele doua emisfere

Trecand de la observatiile cotidiene la ce are de spus stiinta, ne reamintim ca emisferele cerebrale lucreaza usor diferit una fata de cealalta. Cea dreapta este responsabila mai mult cu spatialitatea, percepetia sintetica, artistica si emotionala. Cea stanga este, mai degraba, axata pe discurs, analiza, logica. Se pare, in mod suprinzator, ca barbatii sunt guvernati de emisfera dreapta! Un experiment la care au participat baieti si fetite a presupus, de asemenea, supunerea si tes­ta­­rea reactiilor acestora la un factor emotional: ascultarea sunetului in­re­gistrat al unui bebelus care plange.

Editare de Irina-Gabriela Buda
Foto: Guliver/Getty Images

Citeste continuarea in revista Psychologies editia lunii iunie.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top