Now Reading
Ciocolatieri români în aventura competiției pentru topul mondial

Ciocolatieri români în aventura competiției pentru topul mondial

Revista Psychologies
Ciocolatieri români în aventura competiției pentru topul mondial

Ciocolata, un aliment adorat la nivel global, este considerată deținătoarea secretului fericirii și al iubirii, încă de la descoperirea sa de către azteci. Ei o consumau și o venerau în același timp, considerând-o dar al zeilor și puternic afrodiziac. Totuși, ciocolata aztecilor era o băutură neagră, picantă și amară, diferită de conceptul european de paradis. Europenii au adăugat ingrediente dulci, transformând-o într-un desert irezistibil. Studiile științifice au demonstrat că produsele din cacao aduc beneficii întregului organism, oferind tinerețe, forță, creativitate și energie.

Aventura ciocolatei continuă! WORLD CHOCOLATE MASTERS este de 20 de ani  campionatul mondial al ciocolatierilor, în care cei mai buni din întreaga lume se întrec în a crea praline cu consistențe diferite, arome surprinzătoare și combinații inedite, forme și culori apetisante, care să încânte toate simțurile și să ofere bucurie, beneficiind de darul natural al arborelui de cacao: capacitatea de a induce stări de fericire.

Anul acesta, România va fi reprezentată pentru prima oară la competiția WORLD CHOCOLATE MASTERS pentru Europa de Sud Est, ce se va desfășura la finalul lunii martie la Belgrad, Serbia. Simpla participare aici plasează competitorii în rândul celor mai buni ciocolatieri din lume. Finaliștii maratonului de probe de la Belgrad, ce se vor desfășura pe parcursul a 9 ore, vor concura în finala World Chocolate Masters din 2025.

Ciocolatieri români în aventura competiției pentru topul mondial

Vlad Niculescu, creatorul Boem Atelier (https://boematelier.ro/) este cel mai tânăr ciocolatier român și se pregătește intens pentru marele concurs în care s-a înscris. „Echipă“ și ajutor îi este Elena Pavel, creatoarea dulciurilor fără zahăr Sweeteria.

Provocarea lui Vlad Niculescu – prin participarea lui la WORLD CHOCOLATE MASTER – adună tot ce a învățat și a experimentat în ciocolaterie – cu și fără zahăr – împreună cu Elena Pavel, în ultimii 10 ani de când au parcurs împreună primul curs de ciocolaterie.

  • Vlad Niculescu este inginer în chimie alimentară și, de când se știe, este pasionat de ciocolată, pasiune pe care și-a urmat-o studiind la Paris și apoi în Bruges/Belgia, unde a deprins tainele celor mai noi tehnici de lucru cu ciocolata, devenind șeful echipei de producție a unei fabrici cu vechime de peste 30 ani. Acum 2 ani, Vlad a revenit în țară și a pus bazele Boem Atelier – o ciocolaterie care îmbină clasicul ciocolatei belgiene cu noi arome îndrăznețe. În creatiile sale, Vlad folosește fructe, legume și plante aromatice cultivate în propria grădină, dar si miere, ceară sau propolis din stupina proprie. Creațiile sale înfăcărează imaginația și simțurile iubitorilor de ciocolată, care știu să aprecieze atât bogăția de nuanțe ale gustului, care te învăluie de când începe să se topească minunata ciocolată pe limbă, cât și puritatea consistenței, care creează cea mai plăcută senzație în gură, chiar și după ce pralina s-a topit deja.

 

  • Cele 12 praline-inimă de la Boem Atelier sunt cele mai savurate în acest sezon, fiind cadoul ideal pentru persoana iubită. Delicatele inimioare glazurate conțin fie un ganache de mango și portocală, învăluit în ciocolată neagră, fie un caramel sărat înfășurat în ciocolată cu lapte, fie o suprapunere de ganache de șampanie și confit de zmeură, totul în ciocolată albă. Da, sunt minunat de dulci, da, conțin zahăr. Însă pentru cei care nu-și pot asuma riscul zahărului, Vlad are creații cel puțin la fel de dulci și de atrăgătoare! Împreună cu Elena Pavel, creatoarea brandului Sweeteria de dulciuri fără zahăr adăugat, Vlad Niculescu a dezvoltat prima gamă de praline făra zahăr adăugat din România.

 

  • Elena Pavel este fondatoarea Sweeteria (https://sweeteria.com.ro/), primul laborator de dulciuri cu îndulcitori naturali din România. Este la rându-i ciocolatier și cofetar, iar acest brand românesc împlinește în curând 8 ani într-un domeniu complet nou, de nișă. Misiunea asumată de Elena, cu pasiune și tenacitate, este aceea de a înlocui zahărul din cele mai iubite dulciuri ale românilor – și în special din ciocolată – cu îndulcitori naturali, oferind un „dulce sănătos” persoanelor care nu pot sau nu doresc să consume zahăr. Având de fiecare dată prima confirmare din partea propriilor copii, Elena a realizat de-a lungul timpului diferite tipuri de ciocolată cu îndulcitori naturali – în condițiile în care acest gen de produse abia face astăzi primii pași, timizi, în Europa.

 

  • Pralina – perla Sweeteria este cea mai recent sosită în prima gamă de praline fără zahăr adăugat din România! Este o bijuterie din ciocolată albă, ganache de lămâie și spirulină crunchy, care a fost prezentată – și a primit premiul de originalitate – în cadrul Black Sea Fish Festival 2023. Ca element inovator, ciocolatierul a ales să folosească spirulina – o microalgă care crește atât în ape dulci, cât și în ape sărate, și este o sursă de fitonutrienți.

 

Am zice: dacă poți acomoda atât de delicios o algă verde într-o pralină dulce fără zahăr, practic poți crea orice în ciocolată! 

 Noi, iubitorii de ciocolată din România, le ținem pumnii și îi dorim mult succes lui Vlad în acest concurs!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top