Now Reading
Cum să îţi protejezi sănătatea fizică și mintală în situații dificile – 4 soluții care te pot ajuta

Cum să îţi protejezi sănătatea fizică și mintală în situații dificile – 4 soluții care te pot ajuta

Revista Psychologies
cum-să-îţi-protejezi-sănătatea-fizică-și-mintală-în-situații-dificile-4-soluții-care-te-pot-ajuta

Într-o lume în continuă evoluție, este important să ne concentrăm atenția pe sănătatea noastră fizică și mintală, în orice situație. Iată patru soluții care te pot ajuta în acest sens.

Găsește o metodă care funcționează pentru tine în gestionarea stresului

Chiar dacă nu putem scăpa definitiv de stres, putem învăța să îl gestionăm. Pentru ameliorarea lui poți încerca 4 modalități practice și studiate:

  1. Tehnicile de respirație – ajută la calmare, la reducerea tensiunii din corp.
  2. Relaxarea musculară progresivă – implică încordarea și relaxarea diferitelor grupe de mușchi și poate ajuta la reducerea tensiunii musculare și a nivelului de stres.
  3. Sportul/ mișcarea/ dansul – aceste activități fizice eliberează endorfine, substanțe care pot crește nivelul de bună dispoziție, și pot reduce stresul.
  4. Meditația – aceasta este o tehnică de relaxare care constă în concentrarea atenției asupra sinelui, a unui obiect sau a unei senzații. 

Acestea sunt doar câteva dintre metodele existente. Testându-le, îți poți da seama ce funcționează pentru tine și ce nu, dar și care ar fi tehnica potrivită în gestionarea stresului. 

Delimitează ce poți controla și ce nu

Adesea, unele dintre situațiile pe care nu le putem controla ne neliniștesc cel mai mult. Concentrează-te pe aspectele care țin de tine, de modul în care te raportezi tu la o anumită situație și la gândurile tale. 

Lucrurile pe care le poți controla depind în mare măsură de tine și de acțiunile tale. Poți controla, de exemplu, modul în care îți planifici și organizezi activitățile, astfel încât să îți creezi un mediu mai sigur. Gândește-te la aspectele importante pentru confortul tău fizic și psihic și preia controlul lor pentru a-ți oferi mai multă liniște.

Situațiile neprevăzute pot fi gestionate prin diferite instrumente, precum asigurarile de viata. Un astfel de instrument te poate ajuta să te știi în siguranță din punct de vedere financiar. Prin intermediul lor îți vei putea configura un plan de protecție financiară, ce îți poate oferi sprijin în cazul unui accident sau al unei afecțiuni medicale. Astfel, tu vei putea să te preocupi doar de recuperare, fără să ai grija cheltuielilor.

Oferă atenție corpului tău

Somnul este un element necesar pentru menținerea sănătății corpului și a minții. Potrivit anumitor cercetări, lipsa somnului poate duce la creșterea grăsimii abdominale cu 9% și a grăsimii în organele abdominale cu 11%, ceea ce poate cauza boli cardiace și metabolice. Totodată, privarea de somn pe termen lung poate contribui la dezvoltarea depresiei și la creșterea anxietății. 

Pentru a-ți îmbunătăți calitatea somnului, poți încerca să îți stabilești un program de somn fix. În plus, încearcă să te relaxezi înainte cu o baie caldă, citind o carte sau orice altă activitate relaxantă, care nu implică expunerea la ecrane. 

Pe lângă somn, este importantă și o alimentație sănătoasă și echilibrată, care să conțină legume, fructe și cât mai puține alimente procesate. Spre exemplu, nucile, orezul, kiwi și ceaiul de mușețel te vor ajuta să dormi mai bine, iar mezelurile, brânzeturile, broccoli, conopida, alcoolul sau ciocolata neagră îți pot provoca insomnie.

Acordă atenție vieții sociale

Un alt aspect important pentru sănătatea fizică și mintală este viața socială. Studiile au arătat că prin interacțiunea cu ceilalți ne antrenăm creierul și ne îmbunătățim memoria. De asemenea, conform Medical News Today, contactul social și motivația socială protejează creierul de bolile neurodegenerative. În plus, chiar și un scurt apel telefonic te poate ajuta să reduci sentimentele de singurătate și oferă beneficii pentru creier.

Așadar, mici schimbări în obiceiurile tale și modul în care te raportezi la anumite situații, pot avea un impact benefic important, de care să te bucuri pe termen lung. 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top