Now Reading
Importanţa Wonder Woman în istoria feminismului

Importanţa Wonder Woman în istoria feminismului

alexandra-tudor
importanţa-wonder-woman-în-istoria-feminismului

Un personaj emblematic în istoria feminismului, Wonder Woman a insuflat, încă de la prima sa apariţie, o dorinţă puternică de afirmare şi emancipare în rândul femeilor din lumea întreagă.

Crearea unui fenomen

Caracterul, creat de psihologul și scriitorul american William Moulton Marston și de artistul Harry G. Peter, apare pentru prima dată menţionat în octombrie 1941 în revista de benzi desenate All Star Comics, iar primul lung metraj este realizat următorul an.

Începutul fenomenului Wonder Woman apare după secole în care femeilor nu le erau recunoscute numeroase drepturi în societate – de exemplu, nu li se permitea să dețină proprietăți, să voteze în alegeri electorale, să urmeze studii universitare sau să divorțeze de soții lor – dar şi după ce apăruse deja primul val de feminism dedicat luptei pentru obținerea de drepturi civile.

Cum a fost totuşi primită, în acest context, Wonder Woman? Se pare că dorinţa oamenilor de a lupta împotriva stereotipurilor de gen şi a de susţine emanciparea femeilor a condus la o cifră record de vânzări de 2,5 milioane de exemplare a revistei de benzi desenate All Star Comics.

wonder-woman-1984-gal-gadot

Impactul generat

Wonder Woman a oferit lumii întregi primul simbol al puterii feminine, un personaj ce a întruchipat atât curajul şi independenţa caracteristice (la acea vreme) unui bărbat, precum şi empatia şi emoţia, valori considerate a fi specifice unei femei.

Tot acest impact generat a condus la decizia Organizaţiei Naţiunilor Unite de a numi Wonder Woman Ambasador Onorific în campania lor internațională pentru împuternicirea femeilor și fetelor din 2016.

Dincolo de a fi o figură culturală, Wonder Woman poate fi transpusă şi ca un „arhetip” social: este considerată întruchiparea femeii excepționale, cea care se descurcă în orice situaţie, nu se teme de nimic, nu se poticnește niciodată şi îşi păstrează modestia şi graţia în toate circumstanțele. Însă, personajul nu este doar atât. Acesta simbolizează ideea că echilibrul reprezintă cheia egalității. Să fim capabili să îmbrățișăm atât masculinul, cât și femininul din noi – atât yin-ul, cât şi yang-ul prezent în filozofia chineză. Iar dacă vom ajunge să înfăptuim acest lucru, se poate ca într-o bună zi să realizăm că trăsăturile de personalitate nu aparţin unui anumit gen. Ci ele sunt, pur și simplu, toate caracteristicile pe care le poate avea o ființă umană.

Energia ei ne poate servi drept ancoră atunci când ne luptăm cu propriile noastre bătălii, fie că este vorba de anxietate, depresie, sexism, misoginism. Wonder Woman poate fi vocea noastră internă pe care putem începe să o interiorizăm pentru a ne susține propria recuperare și vindecare în lume. Pentru că ce este mai important decât sănătatea noastră emoțională?

Wonder Woman 1984afiş-wonder-woman-1984 are premiera astăzi, 1 aprilie, în exclusivitate pe HBO. Urmăreşte-l pe platforma hbogo.ro şi lasă-te inspirat de un personaj-simbol care continuă să inspire milioane de oameni din întreaga lume.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top