Now Reading
Învinge frica!

Învinge frica!

irina-gherghilescu
învinge-frica

Cu toții traversăm o perioadă dificilă, plină de incertitudini, de neprevăzut, fapt care generează în majoritatea dintre noi o stare de anxietate bazată pe teamă. Am ales acest subiect deoarece este la ordinea zilei și majoritatea oamenilor nu știu cum să gestioneze un atac de panică sau o simplă stare de anxietate, de neliniște ori de tristețe sau depresie.

Puțini dintre noi știm că venim pe lume doar cu două frici: frica de a nu cădea de la mare înălțime și frica de zgomote puternice. Restul fricilor le dobândim pe parcursul vieții. Și la asta ne ajută și familia, școala, religia, societatea în care trăim.

Sunt sigură că nu îți sunt străine următoarele afirmații: „Nu te urca acolo că o să cazi!”, „Nu fă cutare lucru că te bate Dumnezeu!” ori „Învață că altfel ajungi muritor de foame!”. Am auzit cu toții în copilărie aceste afirmații din gura unor persoane mature, văzute sau percepute de noi, ca autorități. Mai târziu, în adolescență, prima tinerețe și chiar la maturitate paleta de expresii de genul celor menționate mai sus s-a mărit și elevat totodată, însă repertoriul a rămas la fel pentru majoritatea dintre noi.

Foarte puțini suntem dispuși să ne debarasăm de aceste bariere mentale și să ne redobândim libertatea pe care am primit-o ca drept divin, la naștere.

Există o diferență între frică și un pericol iminent. Frica este definită ca o stare de neliniște, o tulburare provocată de un pericol real sau imaginar și poate fi asociată cu absența controlului asupra unei situații. Pericolul iminent este o situație concretă și reală căreia îi lipsește doar factorul declanșator pentru a produce un accident în orice moment care poate duce la vătămare corporală și/ sau materială.

La întrebarea: Ce este frica?, Marele Rumi a răspuns „Frica este neacceptarea incertitudinii.”. Una dintre nevoile noastre de bază este nevoia de siguranță. Vrem să deținem controlul în toate ariile vieții noastre. De aici apare nesiguranța, incertitudinea, frica atunci când viața ne arată că are ritmul ei propriu de curgere, ritm în care dacă ne-am abandona total, nu am mai resimți frica ce naște suferință. Frica se naște din ignoranță și se transcende prin iubire, acceptare și cunoaștere de sine.

Primul pas în eliminarea fricilor este partea de conștientizare. Să fii conștient că simți frica de …

Pasul doi este să te întrebi ce a provocat-o? De unde vine ea? S-ar putea să realizezi că nici măcar nu este frica ta. Da, da. Ai citit corect. S-ar putea să afli că frica respectivă este a mamei tale sau a unuia dintre părinți. O să îți dau un exemplu personal.

Mulți ani am trăit cu teama că partenerul meu de viață mă înșeală. Când am devenit un om conștient de sine, undeva pe la 37 de ani, am realizat că toate manifestările mele de gelozie izvorâte din această frică, erau ale mamei mele. Copiam un comportament sau un program instalat în copilărie de la mama mea care avea această teamă ori de câte ori tata era plecat într-o delegație. În momentul în care am descoperit acest lucru frica s-a disipat de la sine după ce am ales în mod conștient să nu o mai manifest pentru că „eu nu sunt așa” și nu îmi aparține.

Pasul trei: întreabă-te cât de des: Cine sunt eu cu adevărat? Caută răspunsul acesta în tine. Vei fi uimit de ce descoperi acolo. În sens pozitiv. În momentul în care te cunoști cu adevărat nicio frică nu își va mai găsi loc în mintea ta.

Vei avea curajul să treci prin toate fricile care se vor ivi, până la dispariția lor totală. Fără medicamente antidepresive sau acelea pentru atacurile de panică. Vei curge odată cu viața acceptând totul cu seninătate. Vei deveni creatorul propriei tale vieți.

Alegerea este la tine! Tu alegi dacă vrei să scapi de frici devenind conștient de cine ești tu cu adevărat sau alegi să rămâi victima propriilor tale iluzii. Amintește-ți: frica este o iluzie, o alegere, pericolul este real!

În viață totul ține de alegere și exercițiu. Poate nu o să îți iasă din prima, nici mie nu mi-a ieșit, nici maeștrilor mei spirituali. A trebuit multă muncă cu mine însămi. Conștientizări peste conștientizări și ore de introspecție pentru a afla cine sunt cu adevărat și a mă elibera de frici. Ce știu sigur este că un astfel de efort susținut de sinceritate absolută aduce satisfacții inimaginabile. Una dintre ele este LIBERTATEA de a fi tu însuți independent de condițiile din mediu.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top