Now Reading
Meniul erotic

Meniul erotic

A devora, a gusta… Toate verbele acestea care se refera si la sex, vin din sfera alimentara. Alimentele si sexualitatea se imbina de cand lumea, in combinatii din cele mai excentrice. Plante, potiuni si arome, toate vin sa faca amorul ceva mai… picant.

 

De la testicule de rinocer, cantarida si pana la capsune si ciocolata… Afrodisiacele de astazi sunt mult mai putin exotice, dar ceva mai eficace decat cele recomandate in trecut. Oamenii de stiinta stiu, azi, sa separe substantele active de cele… mitice. Alimentele contribuie realmente la formarea hormonilor adecvati si necesari chefului de sex, dar si sanatatii sexuale, starii de bine care convine trebii cu pricina. Ca orice alta functie a corpului, si cea sexuala este foarte mult influentata de ceea ce avem in farfurie. Anumite obiceiuri alimentare se dovedesc a fi bune pentru energia sexuala.

Nu e de mirare ca omul a cautat mereu alimente care sa reveleze si sa intretina ardoarea sexuala. Ingredientele picante, condimentele venite din toate cele patru zari au preocupat mereu mintea omeneasca, si amantii obositi au tot incercat sa potenteze chimia erotica prin chimia alimentelor. E doar o fantasma? Mai putin decat am crede. Placerea e prea personala pentru a fi incredintata mintilor reci ale oamenilor de stiinta.

Dar ei sunt cei care descopera adevarul despre potenta, chef, amor, performanta… Pana la urma, suntem rezultatul unor reactii chimice si cam tot ce ni se intampla, incape intr-o formula. Asadar, cum se poate creste apetitul pentru celalalt? Proteine, grasimi bune, zaharuri, vitamine, minerale – fiecare din aceste componente contribuie intr-un fel sau altul la renasterea sau intretinerea dorintei, la lubrifierea vaginala a femeii si la erectia sanatoasa (si de durata) a barbatului. Sexul nu e separat de corp: e inutil sa incercam sa ne indopam cu vitamine pentru eros, daca restul corpului nu in stare buna de fuctionare.

Asadar, in farfurie trebuie sa existe si somon si fructe de mare, peste alb cu paste integrale, salata verde, desertul fiind o ciocolata neagra, evident. Cat despre bauturi, cate un pahar de vin rosu sau de sampanie face minuni pentru libidou.

 

VITAMINE SI MINERALE PENTRU BAZA

Un amant bun sau o amanta pasionala trebuie sa aiba energie, nu? Vitaminele si mineralele vin sa intretina flacara. In fructe si legume exista tot ceea ce avem nevoie pentru performante bune la orizontala.

 

MAI MULT ZINC, MAI MULT SEX

Mai ales pentru barbati! In caz de deficienta de zinc, majoritatea enzimelor si hormonilor functioneaza prost. Fara zinc, adio testosteron, sperma, spermatozoizi! Si numai zincul din sursa animala este asimilat cum trebuie. Cele mai bune surse sunt fructele de mare (mai ales midiile), diverse tipuri de carne, ouale.

 

MAI MULTA VITAMINA B3, MAI MULTA PLACERE

Aceasta vitamina este indispensabila pentru transformarea alimentelor in energie. Dar ea mai ales amplifica senzatiile de sensibilitate si de stimulare sexuala. Se gaseste in cerealele integrale, in galbenusul de ou, in germenii de grau.

 

MAI MULTA VITAMINA B6, MAI MULT CHEF DE SEX

Vitamina B6 este „sefa de gestiune“ a acizilor si celorlalte elemente care formeaza anumiti hormoni. Consumul acesteia creste apetitul sexual. Asadar: ficat, rinichi, fasole, linte, banane si conopida.

 

ZAHARURI CU ELIBERARE LENTA, PENTRU DURATA

Aceste alimente (fetis pentru sportivi) permit cresterea duratei (fiziologic vorbind) actului sexual. Cele mai bune surse: cereale bogate in fibre, paste, orz, dar toate in versiune integrala. Cerealele rafinate sunt acidifiante, ceea ce influenteaza negativ si secretia hormonala.

 

ULEI DE MASLINE PENTRU FLUIDE

Element-pivot al regimului mediteranean, uleiul de masline contribuie la fluidizarea sangelui, pentru ca acesta sa ajunga mai usor la vasele cele mai fin vascularizate. O buna vasculizare a organelor genitale masculine – dar si a celor feminine – este cheia placerii.

 

SPICY, SPICY…

Aici se gasesc celebrele condimente exotice care incalzesc sangele: ghimbir, cuisoare, piper… Acestea actioneaza asupra vaselor sangvine si a fluxului de sange, element-cheie pentru buna functionare sexuala.

 

CIOCOLATA, PENTRU EXCITARE

Teobromina, flavonoide, feniletilamina… Cacaoa are in chimia sa substante antidepresive, linistitoare, dar si excitante. De consumat in doi, fara culpabilitati…

 

CELE CARE UCID AMORUL

Grasimi „rele“: trans- ori saturate, acestea se gasesc in carnea rosie, produsele congelate si biscuitii industriali. Sunt nocive si se opun sanatatii cardiovasculare si sexuale: interfereaza cu secretia hormonala (testosteronul, hormon-far al libidoului).

Alcoolul: o capcana, pentru ca, la inceput, nu mai mult de doua pahare de vin pot sa contribuie la dezinhibare si la fluidizarea sangelui, dar, ulterior, pot duce la „pene“ sexuale.

 

UN PIC DE IMAGINATIE

Accesorii, filme kinky, locuri insolite de facut sex… Ce se mai poate face? Surpriza, necunoscutul sunt ingrediente ale libidoului crescut. Sa nu uitam: creierul are nevoie de noutate…

Nu se glumeste cu amorul! Iar cu sexul, cu atat mai putin! „Sexualitatea este incarcata de semnificatii culturale, simbolice si personale“, spune Sophie Cadalen, „dar ea inseamna si o anumita lejeritate“. Pentru ca cei doi sa se simta complet multumiti, e cazul sa regaseasca dimensiunea de joaca si de lipsa de grija din vremea copilariei. Sexul este ludic, cu conditia sa-l practicam cu aceeasi bucurie cu care se joaca copiii: fara culpabilitate, fara rusine, fara norme. Suntem in masura sa ne inventam propriile jocuri.

 

FARA CULPABILITATI

Sex toys? Imediat ce te gandesti la asa ceva, te gandesti la ceva haios, ludic. In cativa ani, accesoriile sexuale au coborat de pe rafturile magazinelor dedicate lor si se disimuleaza prin cele de lenjerie sau de alte produse mai „cuminti“, la lumina zilei. Nici macar nu mai e ceva excentric sa ai acasa un vibrator, de exemplu, primit in dar la ultima aniversare de la cea mai dezinhibata prietena, „Samantha“, din grupul de fete…

Dar genul acesta de accesoriu induce ideea ca placerea e mecanica, odata cu vibratorul vine si orgasmul si ca, in general, sunt accesorii care duc la performanta, eventual vin cu cinci orgasme in pachetul de plastic in care e ambalat. Dar nu e chiar asa! Adevarul e ca tocmai ele ar trebui sa induca ideea de joaca si de relaxare.

 

NU EXISTA NORMA

„Unii fac dans, altii muzica“, spune Cadalen. „In materie de hobby, toti ne ascultam impulsurile si dorinta de a simti placere si relaxare. De ce nu ar fi la fel si cu sexul? De unde vine imperativul acesta de a performa, ca in filmele porno?“ Inainte de a intra cu privirea plecata in anumite magazine mai deocheate, poate ca ar trebui sa ne intrebam daca avem nevoie realmente de asa ceva… Daca suntem chiar curiosi sa incercam ori e ceva ce a povestit o prietena si, pentru a sustine conversatia, avem nevoie sa stim si noi cu ce se mananca…

De fapt, ce mi-ar face placere? Un film sexy mai degraba, cina la lumina lumanarilor, nu? Poate ca esti genul romantic. „Sa-ti asculti dorintele, nu e chiar asa de simplu“, spune Sophie Cadalen. „Adesea ne focalizam pe placerea celuilalt inainte de a ne intreba cum o atingem pe cea proprie. Societatea in care traim se ghideaza dupa «trebuie» si «e nevoie sa…». Sexualitatea nu are nevoie de chestii complicate pentru a ne relaxa si a deveni ludici. Nu exista norme, retete obligatorii, nici macar nu e nevoie sa ai mereu chef. Cuvantul de ordine e «relaxare».“

 

FARA RUSINE

Ani de constructie psihica si secole de morala colectiva restrictiva nu se sterg in cateva decenii. Debarasarea de frica si de pudoare ia timp. Se mai adauga la asta nevoia de a iesi din rutina, ceea ce iara si e lucru complicat, pentru ca rutina tine intr-o anumita masura de instinctele noastre de conservare. Dar putem sa ii propunem celuilalt un alt loc de facut amor, de exemplu, sau o schimbare de roluri. Poate ca nu va fi de acord, cine stie? Dar vom fi iesit din rutina si delasare. Si nu exista o obligatie a rezultatului. Pentru ca, cel mai adesea, obligatia rezultatului, a scopului, este ceea ce blocheaza si dorinta, si putinta.

 

IMAGINATIE

Imaginarul este important in stimularea libidoului. El permite crearea unui univers senzual si erotic, in care poate incepe explorarea in doi. Cand nu mai simtim tandrete sau nu mai dormim goi si imbratisati, nu trebuie urgent sa „aterizam“ in ceva costumatie sadomaso ca sa ne trezim… Sa continuam insa sa radem impreuna, sa ne pastram umorul, sa incercam din cand in cand altceva, dar fara anxietatea rezultatului. Pana la urma, e ceva secundar acest rezultat.

Perioadele de scadere de dorinta sexuala sunt interpretate ca o problema, o boala de care trebuie sa ne debarasam. Dar nu e asa. In loc sa ne panicam, sa alergam dupa jucarii sexuale ori dupa afrodisiace scumpe, mai bine sa discutam cu celalalt, sa vedem ce-i lipseste. E singura cale de a regasi o sexualitate mai libera, descarcata de povara.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top