Now Reading
Informații importante despre terapia copiilor cu autism au fost dezvăluite la Prima ediție a Conferinței Internaționale IACB 2017

Informații importante despre terapia copiilor cu autism au fost dezvăluite la Prima ediție a Conferinței Internaționale IACB 2017

Prima ediție  a Conferinței Internaționale IACB 2017, Formarea deprinderilor de viață la persoanele cu autism în programele intensive de intervenție precoce”, s-a desfășurat anul acesta la Rin Grand Hotel, în perioada 27-29 octombrie.

 

Evenimentul a fost organizat de către Asociația pentru Intervenție Terapeutică în Autism (AITA), cu sprijinul coechipierilor: Asociația Copiii de Cristal, Asociația Uite cum cresc, Asociaṭia Betania, Asociaṭia pentru Sănătate Mintală a Copilului „Sfântul Serafim de Sarov”, Asociaṭia Activity, Asociaṭia de Recuperare Terapeutică Aplicată, Asociaṭia Spontania ṣi Asociaṭia Motivaṭie în Psihoeducaṭie, Perfect Life Saver si sustinerea partenerilor  media: Editura Philobia, Sfatul Părinṭilor, Pagina medicala, Revista Politici de Sănătate, Şcoala pacienṭilor, Click!Sănătate, Acasa.ro, Sunt părinte, Qbebe, Edu Medical, Psychologies, Ziare.com, BebeH, Mamă de profesie, Copilul.ro, Pagina de psihologie ṣi Viaṭa medicală.

Conferința s-a adresat familiilor copiilor cu autism și a adus laolată invitați valoroși, cu formare profesională realizată în țară și în străinătate, terapeuți ABA care lucrează direct cu copii, analiști comportamentali, psihologi clinicieni, consilieri, psihoterapeuți, psihopedagogi și specialiști din arii conexe analizei comportamentale, ca de exemplu logopezi, medici primari psihiatri, kinetorapeuți, educatori, profesori, consilieri juridici, președinți ai asociațiilor din țară, părinți, educatori la domiciliu, președintele Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități, fiind prezenți 36 de lectori români ți 4 lectori internaționali.

O noutate în ceea ce privește structura organizatorică a constat în existența panelurilor de discuții libere dintre participanți și invitați, fapt care s-a dovedit a fi un succes, datorită abordării umane, familiare, empatice care a facilitat un schimb de informații documentate și învățături din viața de zi cu zi, dar mai ales de emoție și inspirație.

În cadrul panelurilor au participat atât părinți ai copiilor cu autism cât și persoane adulte cu autism ce au mărturisit întâmplări din propria experiență.

Așadar, deși conferința a fost gândită ca o manifestare științifică, gradul ridicat de interactivitate dintre toți cei prezenți, a facilitat afirmarea opiniilor și a încurajat împărtășirea experiențelor, prilej cu care abordarea formală s-a împletit armonios cu emoție, destindere, speranță și încredere.

În aceeaȘi ordine de idei, conferința a fost o invitație la parteneriat adresată tuturor celor ce sunt implicați și de ale căror decizii depinde un viitor mai prietenos în ceea ce privește o raportare realistă și demnă la nevoile copiilor cu TSA.

Astfel, evenimentul a debutat cu prezentarea Danielei Gavankar, coordonatorul științific al conferinței, și președinte AITA, prelegere care a accentuat  alternativele de terapie accesibile în România pentru copiii cu autism, oferind totodata o perspectiva diferita asupra schimbarii.

Mai mult, aceasta a amintit motto-ul conferinței „acceptarea este putere” făcând apel la flexibilitate în gândire, colaborare,  deschidere către nou, entuziasm și creativitate, încredere și optimism. 

“Terapia autismului nu presupune o singură abordare, nu are o soluție universal valabilă, și uneori aflarea celei mai potrivite abordări nu este ușoară.

A avea informațiile potrivite despre alternativele în educație și terapie la momentul în care ai nevoie de ele reprezintă un avantaj de care părinții pot profita atunci când înțeleg că există multiple abordări.

Atunci când una sau alta dintre abordări nu este potrivită, există și alte opțiuni valoroase care pot fi luate în discuție.”

Pe parcursursul celor trei zile, în cadrul prelegerilor, panelurilor și a workshopurilor, s-au abordat aspecte variate ce vizează deopotriva terapia și nevoile copilului cu TSA dar și frații, cuplul parental și familia acestuia.

În plus, prezența invitaților internaționali a stârnit speranță și recunoștință. Astfel, prin intervențiile sale inspiraționale, doamna Gina Davies din Marea Britanie, specialist cu peste 20 de ani de experiență în lucrul cu persoanele cu autism, a adus resurse și încredere atât părinților cât și specialiștilor din domeniu.

A prezentat subiecte de mare interes, ce vizează susținerea și dezvoltarea atenției, cooperarea, deprinderea abilităților de comunicare, îmbunătățirea stimei de sine și a stării psihice generale a copiilor cu autism.

Aceasta a arătat atât rezultate dovedite științific dar mai ales, le-a demonstrat într-o manieră originală, declanșând un val de simpatie în rândul tuturor participanților.

Specialiștii  din Norvegia, Petter Naess și Gabriela Vilhelmsen, au accentuat aspectele legate de implicarea în terapia copilului a tuturor celor din jurul copilului, cooperarea care ar trebui să existe între toți membrii societății, de la educatori, medici, părinți, specialiști, pana la vanzator, vecin, etc. în beneficiul copilului și familiei.

Aceștia au adus în discuție deopotrivă subiecte referitoare la terapia părinților, tematica așteptată atât de părinți, dar și de către specialiștii prezenți la eveniment, abordând totodată și teme legate de joc și socializare în terapia copilului cu autism.

Considerăm așadar că evenimentul le-a oferit participanților oportunitatea de a accesa informații de ultimă oră cu privire la abordările terapeutice implementate în lucrul cu copiii cu TSA.

Conferința a adus împreună mai bine de 400 de participanți, specialiști și părinți, reuniți de același scop comun și anume, descoperirea de noi viziuni, schimbul de informații și experiențe valoroase, crearea de noi legături și construirea de noi perspective.

Astfel, desfășurarea evenimentului a conturat și mai clar portretul copilului cu autism și al familiei sale, subliniindu-se nevoia de calibrare a actualei legislații la nevoile reale, curente ale celor care trăiesc cu autismul în fiecare zi.

Evenimentul a fost acreditat de către Colegiul Psihologilor din România.

 

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top