Now Reading
De ce prefera femeile roz

De ce prefera femeile roz

Revista Psychologies

Yazshu Ling, profesoara la Newcastle University din Marea Britanie, spune ca preferinta femeilor pentru culorile rosu si roz are o explicatie in decursul evolutiei. Ea a efectuat un experiment computerizat pe 98 de barbati si 110 femei.

femeile prefera roz, repere Acestora li s-a cerut sa aleaga niste forme geometrice in culoarea preferata. Rezultatul a revelat ca exista doua game complementare preferate: albastru-galben si rosu-verde. In vreme ce ambele sexe au inclinat catre albastru in gama albastru-galben, femeile au preferat rosu din a doua gama. Explicatia acestui fenomen ar merge pana in zilele cand oamenii traiau din vanat si cules, sustine Yazshu Ling. „Faptul ca femeile vedeau fructul rosu, copt, intre frunzele verzi, (de unde si preferinta pentru rosu fata de verde) a adus mai multa hrana familiilor lor si le-a oferit un avantaj adaptativ”, spune Ling.

In vreme ce rosu semnifica hrana, albastru semnaliza „vreme buna” si „sursa de apa”. De asemenea, la orice rasa, fetele barbatilor sunt mai rosii decat ale femeilor, ceea ce putea semnala „sanatate buna”, deci „bun partener”. Nici factorul cultural nu e neglijabil: in vreme ce majoritatea barbatilor europeni prefera albastru, asiaticii de ambele sexe vibreaza pozitiv la rosu. „Se intampla astfel pentru ca rosu este in China culoarea fericirii si norocului si cea mai folosita la festivalurile noastre”, mai spune Ling.

Scientific American, august 2007

de Catalina Cristescu

poze din arhiva Edipresse

.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top