Now Reading
Dr. Raluca Moisescu, primul oftalmolog din România care a scăpat de ochelari cu tehnica SMILE

Dr. Raluca Moisescu, primul oftalmolog din România care a scăpat de ochelari cu tehnica SMILE

Revista Psychologies
dr-Raluca-Moisescu-primul-oftalmolog-din-România-care-a-scăpat-de-ochelari-cu-tehnica-SMILE

Chirurg oftalmolog și pacient în aceeași zi. Așa ar putea fi descrisă în câteva cuvinte ziua în care Dr. Raluca Moisescu, medic specialist oftalmolog la clinica Ama Optimex din București, a scăpat de ochelari cu ReLEx SMILE, cea mai modernă tehnică pentru reducerea dioptriilor. Dimineața a fost ea însăși chirurg, a operat câțiva pacienți, apoi s-a urcat pe masa de operații în postura de pacient, lăsându-se pe mâinile iscusite ale colegului ei, Dr. Andrei Filip.

Operațiile pentru reducerea dioptriilor sunt practicate la scară mondială de mai bine de 30 de ani, există mai multe generații de chirurgie refractivă, PRK, LASIK, SMILE, ultima fiind cea mai modernă, fără durere și cu recuperare rapidă. Ca drept dovadă că Dr. Raluca Moisescu, la doar o săptămână după propria intervenție, era din nou în sala de operații, din nou în postura de chirurg. În cabinetul de consultații se întorsese deja după 3 zile de la intervenție. E miracol? E mai ușor la medici? De ce își doresc oamenii să scape de ochelari? Sunt operațiile cea mai bună soluție pentru ei? Cine ar putea fi mai potrivit să ne răspundă la toate aceste întrebări, dacă nu chiar medicul care a trecut prin ambele experiențe.

Psychologies: Când i se recomandă unui pacient o operație pentru a scăpa de ochelari?

Dr. Raluca Moisescu: Atunci când își dorește să scape de ochelari sau de lentilele de contact, de fapt, toate sunt opțiuni bune. Sunt persoane care se simt bine cu ochelari și persoane care îi consideră o corvoadă, pentru acestea din urmă există aceste intervenții.

Psychologies: Și oricine își dorește poate scăpa de ochelari?

Dr. Raluca Moisescu: Întâi trebuie să evaluăm dacă ochii acelei persoane permit o astfel de intervenție, efectuăm un set complex de investigații și abia apoi putem afla dacă se poate și care este tehnica potrivită.

Psychologies: Aceasta era următoarea întrebare, cum se alege tehnica?

Dr. Raluca Moisescu: Depinde de afecțiune (miopie, astigmatism, hipermetropie), de valoarea dioptriilor și de mai multe particularități anatomice ale ochilor. De exemplu, la miopie și astigmatism miopic, recomandăm SMILE, deoarece este o intervenție foarte blândă pentru ochi, iar recuperarea este extrem de rapidă, la fel și stabilitatea dioptriilor în timp. Mai mult, este tehnica laser cu care putem corecta valori mari ale dioptriilor, vorbim de -10 miopie, -5 astigmatism și -15 dioptrii combinate miopie și astigmatism, ceea ce este fantastic, înainte să apară SMILE, nu se puteau corecta cu laser valori așa mari.

Psychologies: Dumneavoastră ce dioptrii aveați și de ce v-ați operat?

Dr. Raluca Moisescu: Aveam -5, la aceste valori nu te poți descurca fără ochelari sau lentile de contact, gândiți-vă că o persoană cu -1 vede bine la 1 m… la -5 nu ieși din casă fără corecție optică. După 30 de ani de purtat ochelari și 20 de ani de purtat lentile de contact, percepeam aceste dispozitive ca pe o grijă în plus.

Psychologies: Și v-a operat echipa cu care lucrați zi de zi, medicul Andrei Filip?

Dr. Raluca Moisescu: Da, am 100% încredere în ei. Lucrez la Ama Optimex de 6 ani și tot de 6 ani facem SMILE, am fost prima clinică din România care a introdus această tehnică. Zi de zi, ofer pacienților mei tratamente medicale și chirurgicale la cel mai înalt nivel. Urmăresc pacienții operați cu SMILE, de la prima consultație până la controalele postoperatorii, și sunt familiarizată cu rezultatele excelente pe care le oferă această tehnică, rezultate care m-au convins și numai din motive personale nu am făcut-o mai devreme. Și, așa cum îmi sfătuiesc toți pacienții, este extrem de important să ai încredere deplină în chirurgul care te operează și în echipa sa.

Psychologies: Cum a fost în timpul operației și după? Cum ați perceput-o din postura pacient-medic?

Dr. Raluca Moisescu: A fost exact așa cum le explic înainte de a se opera și pacienților mei: ușoară și nedureroasă. Iar atmosfera a fost plăcută, mă aflam lângă colegii mei alături de care mă simt întotdeauna în largul meu. Nu am avut emoții, singurul lucru mai dificil fiind acela de a ceda complet controlul în timpul procedurii, eu fiind la rândul meu medic și o fire perfecționistă, însă Dr. Andrei Filip este un medic excepțional, la fel cum este și ca prieten. Recuperarea vizuală a fost rapidă, îmi amintesc că după 20 de minute eram deja cu telefonul în mână și răspundeam la mesaje, iar într-o săptămână m-am întors la sală în ipostaza de chirurg fără nicio dificultate.

Psychologies: Ce le spuneți acum pacienților despre această intervenție?

Dr. Raluca Moisescu: Că și medicii se operează! Primim des în clinică această întrebare. Răspunsul l-am dat mai devreme, trebuie să își dorească și să se poată, însă acum pot să răspund cu zâmbetul pe buze, am devenit primul oftalmolog român care a făcut această intervenție, SMILE!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top