Now Reading
Incepe a 46-a editie a Sibiu Jazz Festival

Incepe a 46-a editie a Sibiu Jazz Festival

Revista Psychologies

In perioada 23-29 mai are loc cea de-a 46-a editie a Sibiu Jazz Festival. In program vor fi proiecte artistice inedite, variate ca stil si origine etno-culturala.

 

In line- up-ul acestui an: Modern Art Orchestra (Ungaria), Trio Reijseger – Fraanje – Sylla (Olanda), Sekou Kouyate (Guinea), The Diaspora House (Israel), Dock In Absolute (Belgia, Luxemburg) sau Tangostinato (Italia).

Iata cateva dintre recomandarile noastre:

Modern Art Orchestra (Ungaria) –  www.mao.hu/en/

Modern Art Orchestra este un big band contemporan de jazz ce se axeaza pe intepretarea pieselor compuse de unii dintre cei mai creativi muzicieni contemporani maghiari. In calitate de fondator si director artistic al formatiei, trompetistul numarul unu al Ungariei, Kornel Fekete-Kovacs a reusit sa adune muzicieni de prim rang ce abordeaza genuri muzicale dintre cele mai diverse: jazz, pop, muzica clasica sau contemporana. MAO si-a castigat statutul de formatie creativa cu un sunet unic, ce isi are radacina in fuziunea dintre big band-ul de jazz profesionist si aranjamentele muzicale clasice, realizate pentru orchestra de camera. Formatia a realizat nenumarate proiecte de succes, alaturi de muzicieni de renume international precum: Bob Mintze, Dave Liebman, Kurt Elling sau Wallace Roney prin Rhoda Scott, New York Voices sau Corul de Gospel Harlem.

Trio Reijseger – Fraanje – Sylla (Olanda, Senegal)

Ernst Reijseger – violoncel
Harmen Fraanje – pian
Mola Sylla – voce, m’bira, xalam,  knogoma

Tot la Sibiu va fi prezent si Trio-ul Reijseger – Fraanje – Sylla din Olanda. Repertoriul lor consta in cântece africane in dialect Wolof, interpretate de solistul de origine senegaleza al trupei, Mola, si liniile melodice ale lui Ernst Reijseger si Harmen Fraanje, unele dintre ele fiind compuse pentru coloana sonora a filmelor lui Werner Herzog.

Ernst Reijseger este un maestru al violoncelului; combinand variatii de Bach, cu linii de bass hard bop in stilul lui Mingus si chiar ritmuri de percutie africana. Ceilalti membri ai formatiei sunt la fel de talentati si originali in interpretare: pianistul Harmen Fraanje, considerat unul dintre cei mai promitatori tineri pianisti din Europa, creaza linii melodice imaginare prin fuziunea muzicii clasice cu jazz-ul, iar muzicianul senegalez Mola Sylla exprima propriile traditii culturale, printr-un timbru vocal puternic acompaniat de cateva instrumente africane originale. Rezultatul acestui mix de stiluri si traditii este extrem de original si nu parcurge doar genuri muzicale diferite dar le si transcede. Imaginati-va aceasta combinatie de melodii lirice si pline de sensibilitate ale pianistului olandez Harmen si stilul mereu surprinzator de “guru al improvizatiilor” specific lui Ernst. Trebuie savurat!

Sekou Kouyate (Guineea) – http://sekoukouyate.com/

Sekou Kouyate – kora electrica, vocal

Henrik West – chitara bas, vocal

Francis Kweku Osei – tobe, vocal

Carl Winther – pian & keyboard
Un alt nume important din festival este Sekou Kouyate, câstigator al Global Music Award – medalia de aur. De multe ori, supranumit „Jimi Hendrix al Korei” datorita riffurilor sale rapide si al sonoritatii fascinante, Sekou Kouyate este un artist unic. Originar din Guineea, Sekou Kouyate a obtinut recunoastere internationala, fiind cunoscut astazi drept unul dintre cei mai talentati interpreti de electric kora, instrument muzical de origine africana. A colaborat cu artisti precum: marele pianist cubanez – Roberto Fonseca, regele parizian al funkului – Marco Prince FFF, formatia de muzica zouk „Kassav” din Martinica sau rapperul new yorkez – Joe Driscoll.

Si nu in ultimul rând, la cea de-a 46-a editie, iubitorii de jazz vor putea sa savureze recitalurile formatiilor: The Diaspora House (Israel), Dock In Absolute (Belgia, Luxemburg) sau Tangostinato (Italia), precum si serile de jam sessions ce vor fi organizate in diverse locatii din oras.

Biletele si abonamentele la festival se gasesc in reteaua EVENTIM, in librariile Humanitas, magazinele Orange, Vodafone, Germanos si in OMV.

Mai multe detalii despre artisti si programul festivalului pe www.sibiujazz.ro sau pe www.facebook.com/sibiujazz/

 

 

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top