Now Reading
Jurnal de fapte bune: „Buburuza” Antonia, forta de pe tatami-ul de judo

Jurnal de fapte bune: „Buburuza” Antonia, forta de pe tatami-ul de judo

Revista Psychologies

Antonia Vasalache, o fetita de 10 ani din Targoviste, este noua bursiera a Jurnalului de fapte bune.

„Buburuza”, asa cum mai este strigata prin sala de antrenamente, este campioana nationala la judo la categoria ei de varsta si munceste, lupta, se antreneaza, avand in minte un singur scop: acela de a ajunge intr-o zi precum Alina Dumitru, marea noastra campioana de judo, modelul ei sportiv.

„Buburuza” isi fixeaxa ferm degetele in kimonoul adversarei si, cu o forta pe care nu i-ai putea-o banui la prima vedere, o proiecteaza peste sold, intr-un „harai goshi” – asa cum se numeste procedeul – executat practic perfect.

De mica avea o forta incredibila. Nimeni nu stie de unde. Dar tin minte ca avea doar vreo 3 ani si daca o rugam sa-mi aduca o cana cu apa, venea cu bidonul de 5 litri. Dar nu asa, tarat pe jos, ci purtat in mana, fara sa atinga pamantul.

Si niciodata n-a cazut, nici macar cand cobora in viteza scarile sau chiar coasta dealului”, spune Ioana, sora mai mare cu 11 ani a Antoniei, ea insasi fosta practicanta de kickboxing si cea care a indrumat-o pe Antonia spre judo.

Cand o vezi prima oara, poti avea impresia ca cineva ti-a facut o gluma. Privesti spre o pustoaica delicata, subtirica, cu asa aparenta de fragilitate incat o vezi mai degraba jucandu-se cu papusile ori desenand floricele si animalute pe vreo coala de hartie.

„Astea sunt pentru copiii mici”, spune Antonia fara drept de apel. Culmea este ca printre marile ei pasiuni extrasportive se afla inclusiv desenul, dar si confectionarea cu mana ei a tot felul de obiecte decorative.

Asta cand nu urca pe dealurile satului bunicilor sau nu calareste pe Tasa, calul pe care l-a crescut chiar ea, dupa ce tatal sau l-a salvat, pentru 50 de lei, de la o moarte teribila prin abatoarele zonei.

Dar, de aproape 2 ani, cuvantul de ordine in viata Buburuzei este judoul. Pana atunci, nici nu stia ce inseamna.

 

Citeste continuarea articolului AICI.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top