Now Reading
L’Oréal premiaza femeile din stiinta

L’Oréal premiaza femeile din stiinta

Revista Psychologies

Dr. Nicoleta Preda si Dr. Elena Butoi sunt cele doua bursiere nationale ale programului UNESCO – L’Oréal „Pentru femeile din stiinta”, editia II – 2011.

L’Oréal premiaza femeile din stiinta

Ele au castigat editia de anul acesta primind doua burse de cercetare: prima, pentru o lucrare din domeniul Chimiei (anul 2011 fiind anul International al Chimiei) iar cea de-a doua, pentru o lucrare din domeniul Stiintelor Vietii. Bursele, in valoare de 42.000 de lei (RON) fiecare, le vor ajuta sa deruleze activitati de cercetare in cadrul unei institutii de profil din Romania.

Nicoleta Preda, castigatoare a bursei nationale UNESCO – L’Oréal „Pentru femeile din stiinta”, Sectiunea Chimie

Dr. Nicoleta Preda a castigat bursa la Sectiunea Chimie cu un proiect care vizeaza obtinerea de noi materiale compozite, cu posibile aplicatii in dezvoltarea de senzori si cataliza. Activitatea de cercetare va fi desfasurata in cadrul Institutului National de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Materialelor (INCDFM). La 35 de ani, Dr. Nicoleta Preda are peste 40 lucrari publicate in reviste de specialitate.

„Cercetarea stiintifica poate oferi o sansa reala de afirmare profesionala pentru tinerele din Romania. In acest context, bursa nationala UNESCO – L’Oréal reprezinta o oportunitate importanta in dezvoltarea unor noi competente profesionale pentru tinerele care isi desfasoara activitatea in domeniul cercetarii stiintifice”, a declarat Dr. Nicoleta Preda.

Dr. Elena Butoi
Elena Butoi, castigatoare a bursei nationale UNESCO – L’Oréal „Pentru femeile din stiinta”, Sectiunea Stiintele Vietii

Proiectul castigator la Sectiunea Stiintele Vietii propus de Dr. Elena Butoi analizeaza rolul celulelor si moleculelor inflamatorii in accelerarea aterosclerozei, cauza principala de mortalitate in tarile dezvolate, inclusiv Romania (65%). Rezultatele pot contribui la o abordare inovativa in tratamentul aterosclerozei. Activitatea de cercetare va fi desfasurata in cadrul Institutului de Biologie si Patologie Celulara „Nicolae Simionescu”.

„Am fost impresionata de programul „Pentru femeile din stiinta” lansat de L’Oréal si UNESCO, de scopul programului de a incuraja urmarea vocatiei in domeniul stiintei si de a recunoaste realizarile profesionale ale femeilor cercetator din intreaga lume”, a declarat Dr. Elena Butoi, castigatoarea de anul acesta a sectiunii Stiintele Vietii.

Juriul celei de-a doua editii a programului a fost format din reprezentanti L’Oréal Romania si ai institutiilor partenere ale programului: Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO, Academia Romana si Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica.

Lansat oficial in Romania la sfarsitul anului 2009 programul de burse nationale UNESCO – L’Oréal „Pentru Femeile din Stiinta” recunoaste si incurajeaza activitatea tinerelor cercetatoare din tara noastra, avand ca unic scop promovarea activitatii de cercetare si sustinerea acelora care doresc sa paseasca pe acest drum.

Castigatoarea primei editii a Programului de burse nationale „UNESCO – L’Oréal, „Pentru Femeile din stiinta” este Dr. Ruxandra Jurcut. Proiectul propus anul trecut a vizat realizarea primului studiu populational din Romania de screening genetic al factorilor trombofilici la pacienti tineri care sufera un infarct miocardic acut sau alte evenimente trombotice.

Editia a treia a Programului de burse nationale UNESCO – L’Oréal „Pentru femeile din stiinta” va fi lansata in toamna acestui an.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top