Now Reading
Mai in varsta si mai intelepti

Mai in varsta si mai intelepti

Revista Psychologies

La varsta maturitatii, stim deja care ne sunt calitatile si defectele, ce putem face si ce nu, la ce suntem buni si ce nu vom duce la capat cum trebuie niciodata… Daca ai renuntat la ideea obtinerii unui premiu in matematici superioare, daca nu ai rabdare sa dezlegi cuvinte incrucisate sau crezi ca nu vei scrie poezii cate zile mai ai, think again. Se pare ca abilitatea de a dezvolta noi talente si abilitati nu dispare odata cu parasirea bancilor scolii.

Se pare ca materia noastra cenusie este mai plastica si mai usor de modelat decat credem noi. Creierul nostru poate sa se dezvolte in continuare prin practica si exercitiu. Dovada sta un studiu facut asupra unor soferi de taxi londonezi in 1999. RMN-ul facut acestor soferi demonstreaza ca cei mai multi aveau ariile cerebrale dedicate orientarii in spatiu tot mai largite si, cu cat conduceau mai mult, cu atat ariile acestea erau mai extinse. Aceasta este faimoasa noastra plasticitate cerebrala. Fiecare fiinta are puterea de a deveni, in timp, ceea ce ii cerem sa devina.

O alta observatie se refera la faptul ca, atunci cand e nevoie de solutii creative sau gandire critica, varsta reprezinta un avantaj. Daca e mentinut in stare buna, creierul il ajuta pe «proprietar» sa distinga pattern-uri si sa vada semnificatii si solutii mai repede decat un tanar.
 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top