Now Reading
Mamele cu limbaj agresiv, prea implicate

Mamele cu limbaj agresiv, prea implicate

Revista Psychologies

Mamele cu limbaj agresiv, prea implicate

Intr-un studiu al Universitatii Purdue, Indiana, s-a observat ca mamele cu un limbaj mai agresiv tind sa impuna un control mai mare asupra activitatii copiilor, riscand sa le creeze probleme de comportament.

Studiul s-a facut pe 40 de mamici si copiii lor de trei-opt ani, imbracand forma observatiei experimentale. Femeile au completat initial chestionare menite sa le testeze agresivitatea verbala pe care o manifesta in interactiunile sociale. Apoi au fost observate si filmate timp de zece minute in timp ce se jucau cu fiii lor.

S-a constatat ca mamicile cu scoruri mari la testul de agresivitate verbala au intervenit mai des in alegerile copiilor, dictandu-le cu ce jucarii sa se joace, cum sa se joace si pentru cat timp. Pe de alta parte, ca raspuns al actiunilor mamelor, copiii s-au aratat mai putin cooperanti. Steven R. Wilson, coordo­na­torul studiului, este de parere ca aceasta tehnica face copilul mai incapatanat, slabind co­laborarea, si ii afecteaza si stima de sine.

„De exemplu, daca un parinte con­tro­leaza tot timpul activitatea copilului sau, ne putem intreba daca nu cumva pa­rintele ii comunica odraslei sale ca nu prea conteaza de fapt ceea ce isi doreste si ce gandeste aceasta“, concluzioneaza cercetatorul.

 

Alina Croitoru
Foto: dreamstime.com
 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top