Now Reading
Menopauza e un prag, dar frumusețea ta nu trebuie să sufere

Menopauza e un prag, dar frumusețea ta nu trebuie să sufere

Pe data de 4 septembrie 2017, ne-am întâlnit la o șuetă cu cititoarele Psychologies și Avantaje la elegantul hotel Marshall Garden. Prilejul a fost o discuție despre un subiect tabu: menopauza.

 

De ce tabu? Pentru că lumea e nedreaptă cu femeile care înaintează în vârstă, pentru că trăim într-o societate care glorifică tinerețea și vrea ca semnele vârstei să fie estompate sau să dispară definitiv.

Dar asta nu face decât să creeze suferințe și nevroze, pentru că vârsta e un fapt, real, oamenii îmbătrânesc, fie ei bărbați sau femei, și ar trebui să regândim prioritățile în viață în funcție de anii care vin și posibilitățile lor, nu în funcție de prioritățile unui om de 25 de ani.

Să fac un copil dacă am peste 40 de ani și nu am avut copii până azi? Care sunt riscurile?

Dar ce este, de fapt menopauza? Și ce schimbări fizice voi vedea în oglindă? Îmi cade, literalmente… fața?! Are viața sexuală activă vreun rol în întârzierea momentului cu pricina?

Ce se întâmplă dacă intru la menopauză cu ani buni înainte de momentul clasic, să zicem cei 45 de ani regulamentari? Dacă mama a intrat la 50 de ani la fel va fi și în cazul meu? Ce influență are fumatul?

Ei bine, la toate aceste întrebări a răspuns cu răbdare doamna doctor Irina Oproiu, medic specialist obstretrică ginecologie, cu experiență și în fertilizarea in vitro.

Doamnele din prezidiu au oferit propriile lor soluții pentru o trecere senină către vârsta aceasta. Sport, mâncare bună și sănătoasă, relații sociale și familiale sănătoase, și mai ales, creme bune.

Iar aici a fost momentul doamnei Anca Jecan, training manager la divizia de cosmetica Activa Lóreal, să explice cititoarelor avantajele cremei Neovadiol Complex Substitutiv, de la Vichy, care ajută la contracararea problemelor legate de deshidratarea tenului, specifică menopauzei.

Am aflat cu această ocazie care este efectul hormonilor asupra pielii și ce se poate face pentru a compensa efectul tot mai redus al acestora asupra tenului.

Știați că e bine mereu să folosiți o cremă contur de ochi? Pentru că cea de față, crema voastră obișnuită, nu e suficientă pentru a hrăni delicată zonă a ochilor. Ba chiar poate fi iritantă. Ați fi uimite să aflați câte femei nu știu asta…

„Bună ziua, sunt Miruna și sunt la menopauză“, a început, pe ton de glumă, Miruna Stănculescu, psihoterapeutul invitat să le vorbească prietenelor noastre despre aspectele emoționale ale menopauzei.

„De curând mi-am ținut bărbatul la 18 grade cu aerul condiționat peste noapte din cauza bufeurilor…“ Râsete, vă imaginați.

Dincolo de glumă, disconfortul emoțional al menopauzei, ideea că nu mai ești femeie fertilă, că se apropie bătrânețea și din cauza asta și cuplul tău poate că e afectat, toate acestea au fost discutate de către cititoarele revistelor.

S-a pus acceptul pe faptul că bărbații trebuie să știe despre ceea ce se întâmplă cu partenerele lor, pentru că apar fluctuații emoționale puternice, ele nu mai sunt calme și răbdătoare ca înainte și nu e pentru că „au înnebunit“ ci pentru că menopauza e o realitate care se manifestă la toate „etajele“.

Adică biologic, psihologic ba chiar și social dacă luăm în calcul faptul că societatea discriminează major femeile de o anumită vârstă (recentul caz al soției lui președintelui Franței spune multe despre percepția pe care o avem față de femeile mai coapte).

Dar dacă ne educăm, dacă citim și dacă ne menținem sănătoase, menopauza nu are de ce să fie ceva perturbator.

Bufeurile trec, partenerul înțelege, copiii pleacă la casele lor și femeile cunosc o a doua tinerețe, nu-i așa?

Libertatea de a urma un hobby uitat de mult timp, de a regăsi prietene vechi, timpul pentru sine, pentru sport sau pentru un nou partener, de ce nu, iată ce poate însemna menopauza, dincolo de furtunile sale…

 

Vezi pozele de la eveniment AICI.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top