Now Reading
Programul „Meserii pentru Romania” si-a desemnat castigatorii primului proiect al platformei

Programul „Meserii pentru Romania” si-a desemnat castigatorii primului proiect al platformei

Revista Psychologies

Programul „Meserii pentru Romania”, desfasurat in perioada 15 septembrie – 9 noiembrie, si-a desemnat castigatorii. Trei licee cu clasa a 13-a din Bucuresti si din tara care pregatesc meseriasi vor beneficia de finantare in valoare de 97.500 de lei fiecare pentru implementarea proiectelor educationale.  Suma va fi investita in dotarea laboratoarelor de practica in care sunt formati meseriasii de maine.

Trei scoli cu clase postliceale au fost premiate de juriul format din reprezentanti Junior Achivement si  Heineken Romania:

Pe locul I s-a aflat singura scoala din sudul si estul tarii care pregateste specialisti in domeniul pielariei: Colegiul Tehnic „Petru Rares” din BucurestiAici functioneaza, incepand din anul scolar 2014-2015, o clasa cu profil unic in tara – Creator proiectant de articole din piele si inlocuitori. Scoala va investi suma in crearea unui atelier modern, dotat cu utilaje, echipamente, calculatoare si soft-uri specializate pentru crearea tiparelor pentru incaltaminte.

Locul II a fost luat de singura scoala din judetul Gorj care formeaza meseriasi in domeniul veterinar: Liceul Tehnologic Barsesti, Targu Jiu. Scoala  va investi banii primiti in cadrul programului „Meserii pentru Romania” in renovarea si dotarea laboratorului veterinar. Peste 130 de elevi sunt beneficiarii directi a programului.

Locul III i-a fost atribuit unei scoli din domeniul alimentar, cu rezultate bune in ceea ce priveste integrarea absolventilor pe piata muncii: Colegiul Agricol si de Industrie Alimentara „Vasile Adamachi” din Iasi.  Investitia va permite scolii sa modernizeze laboratorul de industrie alimentara. Peste 500 de elevi se pregatesc in unitatea scolara pentru calificarea de tehnician controlul calitatii produselor agro-alimentare.

In competitia „Meserii pentru Romania” s-au inscris 101 scoli postliceale si licee cu clasa a 13-a. Scolile inscrise in competitie au profile intre cele mai diverse, de la comert si industrie alimentara, sudura, pana la telecomunicatii, silvicultura si design vestimentar.

Aplicatiile au vizat in special modernizarea si dotarea laboratoarelor, precum si achizitia de aparatura performanta.

Programul s-a adresat cadrelor didactice, managementului scolilor si tinerilor din clasa a 13-a si scolilor postliceale.

Investitiile in dotari si echipamente nu vor contribui doar la imbunatatirea procesului educational, ci vor facilita si parteneriatele cu mediul de afaceri si dezvoltarea unor programe eficiente de formare profesionala.

 

Scolile postliceale, ajutate sa puna in aplicare proiectele

Programul „Meserii pentru Romania” este implementat in scoli cu ajutorul organizatiei Junior Achievement.  Pe tot parcursul programului, reprezentantii scolilor participante au beneficiat de resurse educationale, webinarii si consultanta personalizata din partea expertilor Junior Achievement pentru scrierea si imbunatatirea cererilor de finantare.

 

Peste 53% dintre tineri ar vrea sa urmeze o meserie

Programul „Meserii pentru Romania” a fost lansat in cadrul platformei cu acelasi nume, ca urmare a unui studiu efectuat de D&D Research, la initiativa Bucegi, care a aratat ca cererea romanilor pentru meserii este mare: peste 53% dintre tinerii cu varste intre 18 si 24 de ani s-ar orienta catre meserii, 71% dintre ei considera ca o meserie se invata cel mai bine la scoala, muncitorii necalificati au o pondere mare in randul populatiei, fiind a 3-a cea mai frecventa ocupatie, dupa agricultori si vanzatori, desi cererea de muncitori calificati pe piata muncii este mare.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top