Now Reading
Recunostinta in relatiile de zi cu zi

Recunostinta in relatiile de zi cu zi

Revista Psychologies

Recunostinta in relatiile de zi cu ziStii la ce serveste sa spui „multumesc“? La intarirea relatiilor sociale, la crearea reciprocitatii (daca zambesti cand spui „salut!“, e foarte improbabil ca ti se va raspunde cu o incruntare). Iata un studiu din publicatia Emotion.

Stim cu totii ca recunostinta are efecte sociale, dar studiile empirice arata acum importanta reciprocitatii in cazul gesturilor de recunostinta.

In studiul Beyond reciprocity: gratitude and relationships in everyday life, publicat in jurnalul Emotion, Sara Algoe, Jonathan Haidt si Shelly Gable arata ca exista o relatie intre comportamentele de recunostinta si formarea unei relatii.

In studiul lor, cercetatorii au observat dezvoltarea de relatii intr-o asociatie studenteasca compusa din persoane de sex feminin in care au fost aduse noi membre. In prima saptamana, membrele mai vechi le-au facut cadouri nou sositelor, iar la o sap­tamana si apoi la o luna, au fost stu­di­a­te interactiunile ulterioare ale membrelor acestei asociatii.

S-a observat ca a existat o legatura intre numarul de dovezi de afectiune si dezvoltarea relatiilor sociale ulterioare. In concluzie, cercetatorii spun ca dovezile de recunostinta atrag dupa sine efecte po­zi­ti­ve reciproce, ajutand la formarea si pas­tra­rea unei relatii.

psychnet.apa.org
Foto: dreamstime.com

 

.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top