Now Reading
Somnul si lumina artificiala

Somnul si lumina artificiala

Revista Psychologies

sanatate, somn, ritm circadian
„Ce ti s-a intamplat asta noapte? Arati rau“, iti spune un prieten. Iar tu stii ca nu ai fost la nicio petrecere, ca doar ai adormit la televizor.

Se pare ca aparatura moderna influenteaza calitatea somnului nostru. Somnul natural este influentat de lumina naturala, succesiunea de lumina si intuneric ce influenteaza toate fi­in­te­le vii se numeste ritm circadian. In trecut, oamenii se culcau la apusul soarelui si se tre­zeau la ra­sa­rit.

Vremurile s-au schimbat. Acum lu­cram la calculator, ne uitam la TV si citim la lumina artificiala, tot atatea moduri de a ne schim­ba ritmul circadian. Intreruperea repetata a acestui ciclu poate cauza dureri, probleme de randament si de sanatate. Cand lumina stimuleaza pielea si creierul, sistemul nostru hor­­­­­­­mo­nal elibereaza cortizol, numit si hormonul stresului (ca raspuns la stres).

Ecranul calculatorului, televizorul si luminile fluorescente ne stimuleaza la un asemenea nivel incat creierul are senzatia ca este dimineata, eliberandu-se astfel cortizol. Inca o explicatie pentru somnul neodihnitor!

Catalina Cristescu
Foto: GULIVER.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top