Now Reading
Stiletto

Stiletto

Revista Psychologies

Stiletto

De ce poarta femeile tocuri inalte? Medicii spun ca e o crima pentru coloana vertebrala si pentru glezne. Si totusi, tocurile se inalta tot mai mult.

A devenit o marcaa elegantei elitiste sapoti purta tocuri stiletto de 12 centimetri. Se pare ca obiceiul dateaza din Antichitatea romana. Care 1500, mai ales la curtile Frantei si Angliei, tocul era insemnul distinctiei. In 1533, Ecaterina de Medici se marita cu Philippe d’Orléans, incaltata cu o delicata pereche de pantofi cu toc si, astfel, moda „pe varfuri” isi incepe cariera indelungata la curtea Frantei. Oficial.

Mary Tudor, mica de statura, face din tocurile inalte un „must” englezesc. Cariera lor atinge apogeul „la poalele” amantei lui Louis V, doamna de Pompadour.

Revolutia franceza le detroneaza si le decapiteaza brutal, exact ca pe rege. Tocul devine echivalent al opulentei opresante. Si, cumva peste generatii, ramane acolo, pana azi. Gratia pe care o imprima unei glezne fine e una cu adevarat aristocratica.

In plus, se pare ca, inconstient, barbatii asociaza piciorul alungit astfel al femeilor cu tineretea si mai ales de tocul inalt cu adolescenta, cand cresterea brusca in inaltime sugereaza nou-descoperita feminitate si fertilitate.

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top